VERSLAG: Calexico - 4/7 - Tivoli

VERSLAG: Marcel Kamphuis  

Calexico - 4/7 - Tivoli

De donderdagavond is voor een studentenstad als Utrecht de perfecte dag om iets te organiseren. De inwoners van deze stad gaan vandaag massaal naar Tivoli Oudegracht, dit met als resultaat een bordje “uitverkocht” aan de deur. Echter zijn de studenten ver te zoeken en zijn het de oude(re) muziekliefhebbers die de zaal vullen voor de country/rock band Calexico.

Het Utrechtse Storybox als support-act is een logische keuze; niet alleen omdat ze om de hoek wonen maar ook door de special band tussen de bands. Op hun onlangs verschenen 'A Fool’s Attempt' horen we namelijk Calexico's trompettist Jacob Valenzuela meeblazen. Je had er dan ook vergif op in kunnen nemen dat deze ook vanavond meedoet tijdens het nummer ‘Vernon’. Dit gebeurt samen met hun bejubelde frontman Joey Burns.

De band vindt het erg fijn om hier te staan en het viertal staat dan ook erg relax op het podium. Bassist Niels de Rooij rookt tijdens het spelen rustig een sigaretje en zanger Helge Slikker houdt enkele korte praatjes. Feilloos spelen ze een tiental nummers met als resultaat dat de band een aantal fans aan hun fanclub kan toevoegen.

Twee keer uitverkopen in dezelfde zaal in ongeveer één jaar tijd, dat hebben maar weinig bands op hun naam staan. Toch flikt Calexico het! Afgelopen jaar is er dan ook veel gebeurt; de band bracht namelijk hun vijfde album ‘Garden Ruin’ uit. Dit is vooral bijzonder omdat het zestal met deze een andere kant opsloeg; minder instrumentale stukken en meer poppy. Deze scheiding is dan ook duidelijk terug te zien en horen in de set van vanavond. Toch krijgen de nieuwe (Spaanstalige) nummers ook veel reactie en staan er heel wat mensen enthousiast mee te bewegen op de muziek.
Waar elke andere band groot hun logo of naam heeft staan heeft Calexico een groot wit doek hangen, bedoeld voor projectie. Je zou verwachten dat dit de aandacht sterk naar zich toetrekt, maar in dit geval is het echter erg subtiel en zijn het vooral onduidelijke zwart/wit beelden die op het doek verschijnen. Dit zorgt voor een mooie sfeer in de zaal en past goed bij de onderwerpen die deze band wil overbrengen met hun nummers. De onderwerpen bestaan onder andere uit/ milieuvervuiling, religieus fundamentalisme en politiek extremisme behandelen.

Tussen de nummers door voorziet Burns ons van wat Nederlandse woordjes die hij geleerd heeft van een Utrechtse vriend (en geluidsman) waar ze tevens de afgelopen nacht doorbrachten. Gelukkig blijft het bij korte zinnen, want echt serieus kunnen we het niet nemen.

Het zestal weet met onhedendaagse instrumenten als de vibrafoon, xylofoon, contrabas en sambaballen een geluid te creëren die je niet eerder gehoord zult hebben. Dit geluid kun je goed of slecht vinden, maar vanavond weten ze in elk geval Tivoli ermee op z’n kop te zetten!

Verslag en foto's gemaakt op: 05 juli 2007

FOTOGRAFIE:

Storybox foto Calexico - 4/7 - Tivoli Storybox foto Calexico - 4/7 - Tivoli Storybox foto Calexico - 4/7 - Tivoli Calexico foto Calexico - 4/7 - Tivoli Calexico foto Calexico - 4/7 - Tivoli Calexico foto Calexico - 4/7 - Tivoli Calexico foto Calexico - 4/7 - Tivoli Calexico foto Calexico - 4/7 - Tivoli Calexico foto Calexico - 4/7 - Tivoli
 
 

AUX RAUS - 6/7 - BIBELOTEen drietal opkomende Nederlandse bands hadden zich op 6 juli verzameld in de...

!!! - 3/7 - DOORNROOSJE De festival act !!! stond nu eens in een zaal. Het Nijmeegse Doornroosje...