VERSLAG: Sabaton - 11/01 - 013

VERSLAG: Bas van Poppel  

Sabaton + Delain + Battle Beast

Zoals verwacht is de show van Sabaton in de Tilburgse 013 ruim vooraf uitverkocht. Als je bedenkt dat binnen een uur rijden je twee andere show van deze Zweden kan bezoeken, kom je snel tot de conclusie dat ze ongekend populair zijn.

De Finse openingsact Battle Beast trapt netjes op tijd, klokslag half 8, af. Onder leiding van nieuwe brulboei Noora Louhimo geeft de band een show die perfect in de stijl van Sabaton past. Bombastische heavy metal met veel catchy deuntjes die makkelijk mee te neuriën zijn. Het publiek reageert in het begin wat afwachten, maar wanneer de band een herkenbare gitaarriff van Sabaton inzet gevolgd door John Williams’ Imperial March wordt de zaal wakker en komt het publiek voor het podium tot leven. De volgende twee nummers wordt druk mee gezongen en geklapt, iets wat niet iedere openingsact voor elkaar krijgt.

Delain leek vooraf de vreemde eend in de bijt op deze tour; gothic rock en heavy metal? Conclusie: kan best! De setlist is stevig en rustige intro’s worden overgeslagen. Een ruim half uur lang staat de Nederlandse metalband te knallen op het podium en krijgt wederom het publiek prima mee. Bijzonderheden zijn er niet echt, wat valt er nou te vertellen als een band een prima degelijke show neerzet? Niet veel. De band perst er maar liefst negen nummers door heen, om af te sluiten met het bekende ‘We Are The Others’, die uw verslaggever qua melodie altijd weer doet denken aan Mega Mindy.

De afgelopen jaren ging het hard; van voorprogramma in kleine zaaltjes tot headline shows op Graspop. Is Sabaton het antwoord op het ontbreken van nieuwe grote metalbands als Metallica en Iron Maiden? De 013 lijkt in ieder geval te klein voor de Zweedse groep, die met hun nieuwste langspeler heroes weer een ijzersterk schijfje hebben afgeleverd.

Standaard in iedere live set van Sabaton zit hetzelfde intro; ‘The Final Countdown’ van Europe wordt luid meegezongen tot de band het podium op rent om ‘Ghost Division’ in te starten, een van de sterkste feestnummers van Sabaton. Een uur en drie kwartier weet de band te vullen met een show die korter aanvoelt. Het publiek mag kiezen of ‘Gott Mit Uns’ in het Zweeds of Engels wordt gezongen, dit is vervolgens het enige nummer dat niet luidkeels wordt meegezongen - nu horen we de sterke zang van frontman Joachim pas echt. Op een aardig tempo werkt de band door een flinke setlist heen met veel nieuw werk, om met een toegift af te sluiten met Primo Victoria en Metal Crue. Was er nog iets bijzonders? Na het laatste nummer deed de zanger op verzoek van het publiek zijn broek uit, en op zijn hoofd. Het was zo’n avond, erg mooi.

Verslag gemaakt op: 11 januari 2015
 

OZARK HENRY - 16/01 - PAARD VAN TROJEOzark Henry toert door Nederland en afgelopen vrijdag stond hij in het Paard...

JD MCPHERSON - 15/01 - MELKWEG Alles aan JD McPherson ademt retro. Na een afwezigheid van twee jaar staat...