VERSLAG: Enter Shikari - 10/1 - Melkweg

VERSLAG: Francis Pronk  

Enter Shikari

Het nieuwe album 'The Mindsweep' van Enter Shikari komt 19 januari officieel uit. Voor die tijd bezoeken ze onze hoofdstad om het publiek te trakteren op zowel oud als gloednieuw materiaal. Voorafgaand van de show houdt de band een signeersessie in de Oude Zaal van de Melkweg.

De band, afkomstig uit St. Albans, Hertfordshire (een klein stadje in het zuidoosten van Engeland) weet voor de vijfde keer The Max uit te verkopen. Enter Shikari is zeer moeilijk vast te pinnen aan één bepaald geluid. Het is een mix van post-hardcore, scream, dubstep en electronica.

De show is vanaf begin af aan één groot feest. Er wordt door bandleden op versterkers geklommen (deze worden later omgegooid), wat resulteert in een grote chaos. Er is geen stilstand in een Enter Shikari show; de cirkel pits zijn niet te stoppen en crowdsurfers blijven komen. Gitarist Rory Clewlow klimt op het balkon en speelt vanaf de reling. Een klein duwtje en hij ligt in het publiek, maar de gitarist laat zich niet kennen en steelt de show.

Tijdens ‘Radiate’ klimt ook frontman Roughton "Rou" Reynolds op het balkon en verdwijnt in de menigte. Later verschijnt hij aan de rand van het balkon, waar hij verder gaat met het nummer. Dolblije gezichten van nietsvermoedende fans omringen hem. Dit, en de eerdere klim van gitarist Rory, zijn ongetwijfeld één van de meest memorabele momenten van de avond.

De band neemt je met ‘Mothership’ terug naar hun debuutalbum ‘Take to the Skies’ (2007). Ze spelen overigens nog steeds in de originele line-up.

De massa roept de gebruikelijke “We Want More“, wat resulteert in nog twee nummers: ‘Constellations’ en ‘Sssnakepit’. Het publiek is hongerig naar meer. Hoe kan Enter Shikari klaar zijn zonder het meest bekende nummer ‘Sorry You’re Not A Winner’ te spelen? Na research blijkt dat de band het nummer zo vaak heeft gespeeld, dat ze het zat zijn. Erg jammer, maar ondanks dat is Enter Shikari absoluut een must see.

Enter Shikari heeft een stevige fanbase opgebouwd. Ook al zouden ze een verschrikkelijk optreden geven, de fans hebben alsnog de tijd van hun leven. Gelukkig is vanavond geen uitzondering. De band bewijst een uitstekende live-reputatie te hebben. Nummer na nummer, nieuw of oud, ze produceerden een uitstekende prestatie en het publiek vertrekt bezweet en glimlachend de Amsterdamse zaal. Gemist? Geen zorgen; in juni zijn ze terug. Dit keer op het festival Jera On Air.

 

JD MCPHERSON - 15/01 - MELKWEGAlles aan JD McPherson ademt retro. Na een afwezigheid van twee jaar staat...

AMORPHIS - 29/12 - 013 Amorphis presenteert het album waar het twintig jaar geleden bekend mee werd,...