VERSLAG: Amorphis - 29/12 - 013

VERSLAG: Bas van Poppel  

Amorphis - Tales from the Thousand Lakes

Amorphis' doorbraakalbum Tales from the Thousand Likes is in 2014 twintig jaar oud. Alle reden voor de Finnen om dit te vieren met een select aantal shows, acht om precies te zijn, waar ze het album integraal ten gehore brengen.

Als voorprogramma reist het Zweedse collectief Avatarium mee. Het gezelschap bestaande uit leden van onder andere Tiamat en Krux heeft eerder op de Tilburgse bühne gestaan toen ze voor het eerst buiten hun land op traden tijdens Roadburn Festival. Visueel valt de zangeres niet meer te herkennen met toen; de simpele zwarte outfit is vervangen door een excentriekere look: een leren jack, luipaard print legging en een nek kraag van zwarte veren. En muzikaal? De band heeft een nieuwe EP uit en brengt hier van twee nummers ten gehore die naadloos aansluiten bij de titelloze debuutplaat. De muzikanten zijn ervaren rotten. Drums, keys, gitaar en basgitaar: technisch is alles ijzersterk en foutloos. De band krijgt het publiek helaas maar moeizaam mee, wat luidkeels bevestigd wordt door iemand uit het publiek tijdens een paar seconden pauze: "boring!". Maar de heren en dame trekken zich er weinig van aan en weten de drie kwartier speeltijd moeiteloos te vullen.

De Tilburgse 013 is voor een maandagavond aardig gevuld, maar de zaal lijkt wat te groot voor de Finnen. Er wordt een show van maar liefst anderhalf uur deathmetal neergezet. Speelt Amorphis death metal? Ja, vanavond wel. Tales from the Thousand Lakes wordt in de eerste drie kwartier ten gehore gebracht. Geen eindeloos geouwehoer, geen poespas, gewoon spelen.

Wie hoopte op een best-of set uit het totale oeuvre; de setlist is aangevuld met werk van debuut album The Karelian Isthmus en wellicht de bekendste (en eveneens oude) Amorphis plaat Elegy. Het latere melodische werk komt vanavond niet aan bod. Wellicht is dit de reden dat de band maar de halve zaal mee krijgt, maar ook de heren zelf lijken niet in een opperbest humeur. Enkel bij zanger Tomi Joutsen kan er af en toe een glimlach af. Voor wie de sfeer en show weinig uit maakt: instrumentaal (en vocaal) klinkt alles perfect. Het nieuwe geluidssysteem in de Tilburgse poppodium (sinds mei 2014) mag er wezen.

 

ENTER SHIKARI - 10/1 - MELKWEGHet nieuwe album 'The Mindsweep' van Enter Shikari komt 19 januari officieel...

RUN THE JEWELS - 20/12 - TIVOLIVREDENBURG El-P en Killer Mike behoren zonder twijfel tot de artiesten die dit jaar van...