VERSLAG: Tool - 9/11/2006 - Ahoy

VERSLAG: Imre Veen  

Tool - 9/11/2006 - Ahoy

Tool speelde dit jaar al twee keer eerder in Nederland; op Pinkpop en op 27 juni in de Heineken Music Hall in Amsterdam (klik hier voor een verslag van dit concert!). Een waanzinnig optreden dat al in acht minuten was uitverkocht! Dit keer staan de heren in Ahoy. Hoewel de staanplaatsen zijn uitverkocht, zijn er nog voldoende zitplaatsen te koop voor de last-minute beslissers. Een tweede verschil met het vorige optreden is de aanwezigheid van een support act.

De Amerikaanse metal-band Mastodon heeft tijdens deze Europese tour de eer om het publiek op te warmen. Helaas staat het geluid zo vreselijk hard dat de band absoluut niet tot zijn recht komt. Vooral de bass-drum doet Ahoy trillen op haar grondvesten. Zelfs met oordopjes in is het maar net vol te houden om vooraan te staan. Om me heen staan veel mensen tijdens de hele set hun handen op hun oren of proberen ze het geluid de dempen door de oordopjes van hun mp3-speler in te doen. De band doet zijn best, maar krijgt het publiek niet mee. Als ze drie kwartier later het podium verlaten, is iedereen blij dat de oren even kunnen rusten.

Na een grondige verbouwing van het podium, waarbij zelfs een tapijt wordt uitgerold en er spiegels op de rand worden geplaatst, is het tijd voor muzikale kunstenaars van Tool. Zoals verwacht ontbreken ook deze keer de videoschermen achter het podium niet. Als de bandleden één voor één opkomen worden ze met veel lawaai onthaald. Zanger Maynard James Keenan verschijnt als laatste. Hij heeft een gasmasker op met daarin een microfoon. Ook bij Tool is het geluid in het begin niet optimaal. Gelukkig staat de bass-drum een stuk zachter, maar helaas de microfoon van Keenan ook. Na de krachtige opener ‘Stinkfist’ klinkt het al veel beter. Tijdens ‘The Pot’ gaat het eerste videoscherm aan en kunnen we genieten van beelden en muziek die perfect in elkaar overvloeien.

Tool is geen doorsnee band. Het zijn kunstenaars die meer doen dan alleen muziek maken. Een live optreden is dan ook een bijzondere ervaring. De bandleden hebben weinig contact onderling en nog minder met het publiek. De bassist en gitarist staan op beide uitersten van het podium, de drummer zit ingebouwd in zijn gigantische drumfabriek en zanger Keenan staat achter op het podium in het donker zijn ding te doen. Hier draait het niet om de bandleden. Het gaat om de totale ervaring van muziek en beelden, waarbij het niet de bedoeling is dat je je laat afleiden door wat er op het podium gebeurt. De geweldige lichtshow zet dit nog meer kracht bij. Halverwege de set weerkaatsen knalgroene laserstralen vanaf de strategisch geplaatste spiegels op het podium de hele zaal in.

De band speelt hoofdzakelijk nummers van ‘10.000 Days’, ‘Lateralus’ en ‘Aenema’ tijdens de anderhalf uur durende set. Als ze na ruim een uur hun instrumenten naast zich neerleggen en gezellig samen op het podium gaan zitten, is het publiek niet enthousiast genoeg volgens Keenan. Met een flinke schep lawaai er bovenop is hij wel tevreden. Vervolgens spelen ze vol overgave verder. Het publiek gaat uit zijn dak op afsluiter ‘Aenima’; blij dat Tool nog een keer naar Nederland is gekomen.

Verslag gemaakt op: 09 november 2006
 

LILY ALLEN - 10/11/2006 - PARADISODe reputatie van Lily Allen snelt haar constant vooruit. Als je daarmee als...

EVANESCENCE - 6/11/2006 - PARADISO Het laatste optreden van Evanescence in ons land is alweer drie jaar geleden....