VERSLAG: Bruce Springsteen - 7/11/06 - Sportpaleis Antwerpen

VERSLAG:

12

Bruce Springsteen and The Seeger Sessions Band, deel 1

Met ‘We Shall Overcome: The Seeger Sessions’ bracht Springsteen dit voorjaar een album uit als eerbetoon aan folklegende Pete Seeger. Maar eigenlijk is dit album een ode aan een groot deel van de Amerikaanse muziekgeschiedenis. Liedjes die al decennia lang worden gezongen in heel Amerika en die eigenlijk tot het gemeengoed van het land behoren, heeft Springsteen opnieuw leven ingeblazen. Hij stelde een zeventienkoppige Seeger Sessions Band samen en tourde daarmee in het voorjaar al even kort door Europa. Toen werd België nog overgeslagen, maar verzorgde Springsteen wel een onvergetelijke avond in de HMH in Amsterdam.

Dit najaar doet Springsteen Europa aan voor een uitgebreidere tournee. Vanavond speelt hij dan ook in België en wel in het tot de nok toe gevulde Antwerpse Sportpaleis. Een zeer gemêleerd gezelschap heeft hier zijn plaatsen gevonden. Om iets voor negenen betreedt The Boss, voorafgegaan door zijn 17-koppige band, het podium. ”Goedenavond Antwerpen, hoe istie?”. Springsteen wordt onthaald zoals het één van de grootste artiesten van zijn generatie toekomt. Een daverend applaus schalt door het Sportpaleis en er is nog geen noot gespeeld.

Springsteen opent vanavond met een oude klassieker van hemzelf. ‘Blinded By The Light’ is een nummer van zijn allereerste album en wordt vanavond compleet onherkenbaar gespeeld. Op een volledig andere melodie zingt Springsteen razendsnel en bijna staccato de gehele tekst. Een imposant begin! Daarna volgen twee nummers van het ‘Seeger Sessions’-album. Al meteen blijkt dat het allesbehalve een oneman show van Springsteen is. Alle muzikanten worden ruimschoots in staat gesteld om hun talenten te etaleren. En dat is maar goed ook. Wat een uitmuntende muzikanten en wat een veelzijdigheid spreidt deze Seeger Sessions Band tentoon!

Vervolgens wordt ‘Further On Up The Road’ (van het laatste album met de E-Street Band, ‘The Rising’) als een soort Ierse folkversie gespeeld. Compleet met thin whistle. De nadruk ligt vanavond uiteraard op de nummers van ‘We Shall Overcome’. Inmiddels is hier een ‘American Land edition’ van uit, waarop nog een vijftal nummers zijn toegevoegd. Onder andere ‘How Can A Poor Man Stand Such A Time’, dat vanavond ten gehore wordt gebracht.

Dit nummer met een ‘working class’-tekst op bijna musicalachtige muziek typeert ook een beetje de Amerikaanse schone schijn. De teksten handelen over beladen onderwerpen, terwijl de muziek als soort van vrolijk masker dient. Een ander voorbeeld hiervan is het vanavond massaal meegezongen ‘My Oklahomo Home’. Een op het oog heel vrolijk nummer waarbij iedereen mag meezingen. ”Blown away, blown away. My Oklahoma home is blown away.” Deze tekst refereert aan een ramp die zich ooit in Oklahoma voltrok.

12
Verslag gemaakt op: 07 november 2006
 

EVANESCENCE - 6/11/2006 - PARADISOHet laatste optreden van Evanescence in ons land is alweer drie jaar geleden....

TASTE OF CHAOS - 31/10/2006 - 013 Kevin Lyman, het brein achter de Warped Tour , startte twee jaar geleden...