VERSLAG: Slagsmålsklubben - 4/4 - Melkweg

VERSLAG: Marleen de Roo  

Slagsmålsklubben - 4/4 - Melkweg

Het is de plek waar de bebrilde nerds met de knapste meisjes binnenlopen. Waar de surfers wonen als het donker wordt. Het is tijd voor een optreden van Slagsmålsklubben. De Melkweg in Amsterdam is vandaag matig gevuld, maar het diverse publiek is er met een gemeenschappelijk doel: feesten.

De Zweedse mannen van Slagsmålsklubben zijn toonaangevend in de wereld van bitpop. Ieder jaar worden de nintendo deuntjes weer verder doorontwikkeld met intelligente melodielijnen tot de meest dansbare songs. Hoewel het album Boss for Leader misschien anders doet vermoeden, bestaat de set vanavond uit veel bas en beweging.

Electronica, dus voornamelijk computers op het podium? Dat valt mee, Slagsmålsklubben speelt met de handen. Ja, er staat een MacBook op het podium, maar de heren spelen keyboards, elektronische drums, xylofoons, bekkens, geen van de mannen staat ooit helemaal stil. Ze bewegen harder met het hoofd dan de bezoekers van de Melkweg met het lichaam. Hoewel die een goede poging doen door het concert te eindigen met een moshpit.

De toon wordt vanavond gezet door de heren – in stilte verstopt achter hoge dj tafels – met 'Brutal Weapons', die letterlijk de avond in'luid'. De harde beats doen de trommelvliezen trillen, maar maakt het ook onmogelijk stil te blijven staan. Duidelijk even wennen voor fans van het bekende album Boss For Leader, maar liefhebbers van The Garage komen wel aan de trekken met de electro start van de avond.

De set wordt helaas regelmatige geremd door de speeches van een van de bandleden. Hij is de enige die zijn mond durft open te trekken, maar hij mist de nodige kennis van het Engels. Zijn ongemakkelijkheid werkt op de lachspieren. “This is a song we wrote, yeah, we like writing songs, so yeah.” Of zijn bedankje voor internet, gezien de band niet zou staan waar zij nu zijn, zonder het internet. De hele set wordt meteen een ode aan internet. Hoewel een ode aan de fans passender was geweest, die het feestje uiteindelijk zelf tot een hoogtepunt brengen.

Alhoewel, absolute hoogtepunt blijft de hit 'Sponsored By Destiny'. Hierdoor is meteen weer duidelijk dat waarom de verlegen nerds vanavond op het podium staan. Dit bijzondere muzikale talent maakt ze meer dan 'stille mannen achter de dj tafel'.

 

CLAW BOYS CLAW - 5/4 - TIVOLIDe legendarische Nederlandse band Claw Boys Claw heeft onlangs een nieuwe cd...

SOUL SISTER DANCE REVOLUTION – 4/4 – SUPERMARKT Soul Sister Dance Revolution viert de release van hun album 'Playground...