VERSLAG: Gary Clark Jr - 15/2 - MC Theater

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Gary Clark Jr. @ MC Theater

Hoewel Glary Clark Jr. al geruime tijd aan zijn carrière werkt, liet een debuutalbum lang op zich wachten. De bluesgitarist werd bekroond tot de belofte van de Texaanse blues en deelde het podium met velen. Artiesten uiteenlopend van The Rolling Stones tot Alicia Keys werkten met hem samen. Hoewel hij twee jaar geleden nog geruisloos de kleine zaal van Paradiso bezocht is, met een debuutalbum dat dezelfde dag verschijnt, het MC Podium vanavond stijf uitverkocht.

Zijn band lijkt, qua uitstraling al, meteen klaar voor de grotere podia. De muzikanten zijn strak gestyled en kijken met de juiste mengeling van respect en arrogantie de zaal in. Om dit te onderstrepen stampen ze gelijk op volle kracht ‘When My Train Pulls In’ de zaal in. De bluesrock slaat iedereen omver en de muzikanten hebben meteen de aandacht te pakken. Gary Clark Jr. ritst met het grootste gemak de ene gitaarsolo aan de andere. Hierbij weet hij zijn coole looks wonderbaarlijk wel te behouden.

Het nummer wordt uitgesponnen tot een twaalf minuten durende versie. Verrassend genoeg vertrekken de mede muzikanten hierop meteen weer naar backstage. Twee nummers lang keert de artiest terug naar de oude blues roots. Hij speelt, zichzelf enkel begeleidend op elektrisch gitaar, twee nummers nog geschreven voor de Tweede Wereldoorlog. De liedjes van respectievelijk Leroy Carr en Elizabeth Cotten zouden bij de gemiddelde artiest geleid hebben tot massale aandacht verslapping. Met Gary zijn gevoel voor soul en agressieve gitaarspel blijkt het tegenovergestelde te gebeuren

Hoewel er vanavond een allesbehalve geijkt blues publiek rondwandelt heeft Clark iedereen dan al overtuigd. De rest van het optreden is vervolgens een inkoppertje. Clark flirt met gitaarspel uit de gehele blues traditie. Naast stukjes Jimi Hendrix en B.B. King voelt zijn band zich op ‘Travis Country’ ook duidelijk thuis in de boogierock. Hij rockt keihard om daarna weer gas terug te nemen en meer traditionele soul nummers ten gehore te brengen. Een psychedelische Hendrix intro vloeit zo gemakkelijk over in een funky dansnummer. Overal staat de gitaar fier in de hoofdrol.

De grote talenten schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond. Na een jarenlange stilte werd Glary Clark Jr. recentelijk ook hier dusdanig bestempeld. Een zaaltje als MC Theater omver blazen blijkt echter een koud kunstje voor de inmiddels geroutineerde muzikant. Doordat het gezelschap functioneert als een hechte band en niet als de zoveelste sterke gitarist met aanvulling, moet Clark inderdaad ook grotere massa’s weten in te pakken. Het onverstaanbare gemurmel dat de gitarist tussen de nummers door bezigt maakt hem extra persoonlijk en is daarmee gemakkelijk vergeven. Hier staat een man die het voor elkaar kan krijgen om een nieuwe blues revival teweeg te brengen! Rock Werchter en North Sea Jazz kunnen hun borst alvast nat maken.

 

BETTIE SERVEERT - 15/2 - HEDONMet de nieuwe cd Oh, Mayhem! op zak trekt Bettie Serveert weer langs de...

BLOC PARTY - 15/2 - MELKWEG Origineel zou Bloc Party in de Heineken Music Hall spelen. Vanwege de lage...