VERSLAG: Damien Jurado - 12/8 - Tivoli

VERSLAG:

Damien Jurado - 12/8 - Tivoli

De laatste officiële show van Damien Jurado vindt plaats in Tivoli Oudegracht, Utrecht. Met Bowerbirds als voorprogramma en een semi-seated show een mooie gelegenheid voor festivalinfo om een kijkje te gaan nemen.

Bowerbirds mag de avond openen. De driekoppige Amerikaanse band heeft met The Clearing een sterk album uitgebracht. De samenzang is erg sterk en de band weet zeker de volledige drie kwartier te boeien. Akoestisch is dit wellicht nog mooier, omdat de zang dan nog beter tot zijn recht komt.

Op het podium wordt vervolgens alles verwijderd, op een stoel, een microfoon en wat lampen na. Damien Jurado tourt dit keer solo. Ook in de zaal zijn stoelen geplaatst en de bar blijft dicht tijdens het concert. Complimenten voor Tivoli zijn op zijn plaats, want het is muisstil tijdens het concert.

Uiteraard is dit ook te danken aan Jurado zelf. Hij maakt grappen over het feit dat hij vrolijker is, maar die grappen hebben toch zeker een serieuze ondertoon. Het is namelijk ook echt zo. Later op de avond vertelt hij een mooi verhaal over zijn zoontje, die moest huilen om een van zijn nummers, waarna hij beseft dat hij het allemaal niet meer voor zichzelf doet, maar voor zijn familie.

Het leukste verhaal van de avond gaat over de openingszin van ‘So On, Nevada’. De zin “I don’t recall, ever a time when you felt fine” komt voort uit een spelletje waarbij Jurado alle vragen van een vriend zingend ging beantwoorden. Daarna volgt een opmerking dat hij het woord recall eigenlijk nooit gebruikt. Even later speelt hij ‘Arkansas’, wat opent met “I don’t recall the last time we spoke”.

Er volgen natuurlijk nummers van zijn meest recente album, Maraqopa, met het nummer ‘Working Titles’ als hoogtepunt. Daarnaast speelt hij ouder werk, aangekondigd met de opmerking dat hij ook niet precies meer weet hoe het allemaal gespeeld moet worden. Daar blijkt de rest van de avond niets van waar.

De nummers worden overigens gespeeld op een gitaar van ongeveer honderd dollar, aldus Jurado, gekocht in een gitaarwinkel naast het vliegveld. Onmisbaar voor de reizende artiest. Zo’n avond is het, waarbij een stille zaal vol bewondering luistert en waarbij een (vroeger) ietwat norse artiest mooie nummers afwisselt met leuke verhalen. De toegift past precies in dat rijtje. Als een echte Tell Sell presentator speelt hij een preview van zijn komende album. Dat wil zeggen: telkens een paar regels van de nieuwe nummers, met tussendoor teksten als “Call now, an operator is ready to take your order”.

Het laatste nummer wat hij speelt, eveneens afkomstig van het nog te verschijnen album, is wel van een dusdanige schoonheid dat het met de verkoop wel goed moet komen.

 

ODD FUTURE - 14/8 - PARADISOOdd Future keert met een nieuwe plaat op zak terug naar Paradiso, waar de...

SIX FEET UNDER - 9/8 - BAROEG Six Feet Under bezoekt naast wat festivals ook drie keer Nederland, waaronder...