VERSLAG: In Flames - 30/11 - 013

VERSLAG: Bas van Poppel  

In Flames & guests

Het is druk deze week in Tilburg: vier avonden op rij is de grote zaal uitverkocht waarvan twee avonden gevuld zijn door metal bands. Vanavond is het In Flames en voorprogramma’s die samen de 013 vol hebben gekregen. De combinatie is wel opvallend, van rock tot metalcore tot nu metal, veel genres zijn vanavond vertegenwoordigd.

Wanneer de Noorse formatie Insense het podium betreedt staan er pas een paar honderd man klaar, de band verdient beter. De band heeft duidelijk inspiratie uit In Flames gehaald en de zanger van diezelfde band is tevens de manager van de band. Het geluid van de Noren is in het begin moeilijk te plaatsen, het geheel is melodisch en heavy maar ook makkelijk te beluisteren en doet denken aan industrial bands als Pain. De band krijgt het publiek aardig mee maar na een ruim kwartier begint alle muziek gelijk te klinken. Een half uur is op dit moment lang genoeg voor deze band en als ze in de toekomst wat meer muzikale variëteit brengen kunnen we hier nog veel van gaan horen.

De tweede bands is Rise To Remain. De enige metalcore band op deze tour lijkt muzikaal nog het meest aan te sluiten bij Trivium. De londenaren krijgen een behoorlijke reactie van het publiek, een moshpit is niet te vinden maar op verzoek gaan de handen massaal de lucht in. De zanger beschikt over een behoorlijk portie charisma en krijgt het publiek lekker opgewarmd. De gitaarpartijen van de band zijn echter minder goed te horen. De Engelsen zorgen vanavond voor het hardste werk van de avond, de blastbeats van de drummer liegen er niet om.

Ghost lijkt ook niet helemaal te passen in het muzikale plaatje van de headliner. De doom rock van deze naamloze Zweden geleid door ‘Papa Emeritus’ wordt met de gebruikelijke duistere show opgevoerd. Het geluid staat goed en Emeritus blijft vanavond de gehele set in zijn rol. Het debuut album heeft een speeltijd van ongeveer een half uur en komt daardoor bijna in zijn geheel voorbij. De muziek spreekt de meeste bezoekers vanavond niet aan, de mijter van de frontman zorgt echter wel voor een luid gezongen ‘Dag Sinterklaasje, dag’ uit het publiek. Eerder op Fortarock werd er al een Sinterklaas knuffel het podium op gegooid: zou de band de goedheiligman inmiddels kennen?

Na de tragere sfeervolle rock van Ghost mag Trivium hier hard over heen walsen. Deze Amerikanen hebben een flinke groei door gemaakt sinds hun optreden voor nauwelijks 200 man in 2005 op Dynamo Open Air. Dat de band geen headliner is, en ook geen co-headliner, is duidelijk te zien aan de grote In Flames vlag die de hele avond achter het podium hangt. Technisch klopt alles helemaal bij Trivium; elke riff en noot is te horen. De band heeft er vanavond helaas weinig zin in, behalve wat gebruikelijke vriendelijke woorden voor het publiek racet de band door een set van ongeveer drie kwartier heen. Het publiek vind het allemaal best en vermaakt zich prima, als opwarmer doen de band het goed.

In Flames is de band waar vanavond verreweg de meeste mensen voor zijn gekomen. De band heeft al eerder in Tilburg opgetreden maar toen was het net niet uitverkocht. De Zweden hebben vanavond anderhalf uur te spelen en die tijd wordt voor bijna de helft gevuld met werk van het nieuwe album. Als het publiek klassiekers wil horen maken ze dat niet duidelijk, zanger Fridén heeft het publiek aan zijn zijde en spreekt tussen de nummers als een geoefend cabaretier.

Gedurende de set begint de keuze van voorprogramma’s voor deze avond wel te dagen: In Flames levert een superieure combinatie van de sterke punten van voorgaande bands: heavy, hard, sfeervol en technisch ijzersterk. Aan een toegift wordt weinig tijd verspeeld, de band benut de volle tijd met en wanneer In Flames tegen half 12 klaar is met spelen blijft een tevreden gevoel achter. Komende zomer zal het viertal weer op diverse festivals te zien zijn, nu maar hopen dat ze ook in de buurt komen.

Verslag en foto's gemaakt op: 30 november 2011

FOTOGRAFIE: Femmy Weijs  

12
Insense foto In Flames - 30/11 - 013 Insense foto In Flames - 30/11 - 013 Insense foto In Flames - 30/11 - 013 Insense foto In Flames - 30/11 - 013 Rise To Remain foto In Flames - 30/11 - 013 Rise To Remain foto In Flames - 30/11 - 013 Rise To Remain foto In Flames - 30/11 - 013 Rise To Remain foto In Flames - 30/11 - 013 Ghost foto In Flames - 30/11 - 013 Ghost foto In Flames - 30/11 - 013 Ghost foto In Flames - 30/11 - 013 Ghost foto In Flames - 30/11 - 013 Trivium foto In Flames - 30/11 - 013 Trivium foto In Flames - 30/11 - 013 Trivium foto In Flames - 30/11 - 013
 
12
 

SELAH SUE - 01/12 - 013In 013 kwam de charmante vlaamse Selah Sue de harten van het publiek...

NOEL GALLAGHER - 30/11 MELKWEG Na Liam Gallagher en zijn Beady Eye is het nu de beurt aan grote broer Noel....