VERSLAG: Noel Gallagher - 30/11 Melkweg

VERSLAG: Rob van der Zwaan  

Noel Gallagher

Op de hoek van de Leisegracht en de Lijnbaansgracht staat een knalgele satelietwagen met daarin twee mannen die gespannen naar een paar schermen met daarop een leeg podium turen. Het is wachten op de start van het concert van Noel Gallagher's High Flying Birds. Videobeelden van het concert worden via internet uitgezonden en ook de luisteraars van een dozijn Europese radiostations mogen live meegenieten.

Binnen in de Melkweg is de sfeer zo mogelijk nog hoger gespannen. De Melkweg barst bijna uit haar voegen van het publiek. Een grote groep Engelsen maakt er duidelijk het beste van in Amsterdam. De halve liters bier zijn niet aan te slepen en de sfeer wordt soms zelfs een beetje grimmig.

De minst getalenteerde broer Gallagher, Paul, is mee op tour als dj en mag het publiek opwarmen met zijn plaatjes. Gelukkig stapt Noel, stipt om 20:30 (divagedrag is uit den boze wanneer je concert live wordt uitgezonden) het podium op. Gehuld in een smetteloos wit overhemd zet hij gelijk Oasis-nummer '(It's Good) To Be Free' in. Of dit een steek onderwater is naar zijn broer Liam, laten we in het midden. De toon is wel gelijk gezet. Het concert vanavond bestaat voor ongeveer de helft uit Oasis-nummers. Gelukkig zijn de nummers van Noel Gallagher's High Flying Birds kwalitatief niet heel veel minder.

Het enthousiasme en massale meezingen van het publiek lijkt Noel niet zo veel te doen. Hij is zijn droge zelf, mompelt af en toe wat tegen de zaal en laat het verder allemaal rustig gebeuren. Behalve dat hij wat moeite heeft de hoge noten in 'The Death Of You And Me', gaat alles helemaal volgens plan. Het plan bevat ergens in het midden wat kippenvel met een hele fijne uitvoering van 'Wonderwall' en een climax van drie Oasis-nummers in de toegift. Afsluiter 'Don't Look Back In Anger' wordt massaal, zelfs het barpersoneel doet mee, meegezongen. Deze breed aangezette meezinger gaan we komende zomer zeker nog een paar keer over de festivalweide horen schallen.

De veelbesproken broederstrijd tussen Noel en Liam wordt vanavond artistiek met gemak door de eerste gewonnen. Hoewel zijn Oasis-nummers op een stuk meer enthousiasme kunnen rekenen dan z'n nieuwe eigen werk, was het optreden als geheel zeker de moeite waard. Zelfs in een overvolle Melweg.

 

IN FLAMES - 30/11 - 013Voor de tweede keer in een week een uitverkochte metalavond in 013, dit maal...

MARILLION - 29/11 - 013 Marillion kwam langs in Tilburg. Podiuminfo trok naar 013 voor een verslag in...