VERSLAG: Kyuss Lives - 30/6 - 013

VERSLAG:

Kyuss Lives - 30/6 - 013

Vanavond geeft stonerlegende Kyuss een speciale drie uur durende show in de 013 in Tilburg. Menig fan dacht de grondleggers van de stoner rock nooit meer live te kunnen zien nadat de band uit elkaar ging in 1995. Dit veranderde toen de band dit jaar onder de naam Kyuss Lives! begon met toeren. Vorig jaar trad zanger John Garcia op met het project Garcia plays Kyuss, maar vanavond zijn ook originele leden Nick Oliveri (bass) en Brant Bjork (drums) erbij. Deze line-up wordt aangevuld met Bruno Fevery, die ook in 2010 de gitaarpartijen van oud-gitarist Josh Homme voor zijn rekening nam. Omdat Kyuss twee keer een set van anderhalf uur zal spelen is er geen voorprogramma.

Hoewel de band in maart in een snel uitverkocht Paradiso stond, zijn er voor vanavond nog kaarten beschikbaar aan de kassa. Iets later dan gepland stroomt de zaal vol met bebaarde mannen en jongeren die Kyuss pas hebben leren kennen toen de band al lang uit elkaar was. Na een episch introductiemuziekje kruipt Brant Bjork achter het drumstel. De mannen worden enthousiast begroet door het publiek en beginnen met een aantal rustige nummers. In het publiek bewegen aardig wat hoofden heen en weer. Zoals gebruikelijk in de scene hangt er niet slechts een doek met een logo, maar zijn er op de achtergrond psychedelische projecties te zien. Wanneer het nummer ‘Gardenia’ wordt ingezet gaat het publiek los, alsof ze hiervoor gekomen waren. Het publiek blijft enthousiast wanneer er meer nummers van succesalbums Welcome to Sky Valley en Blues for the Red Sun ten gehore worden gebracht. Sommige nummers worden verrijkt met uitgebouwde solo’s en ook de projecties zorgen ervoor dat het publiek helemaal in de muziek gezogen wordt.

Na een halfuurtje pauze knalt Kyuss verder met de tweede set. De set wordt geopend met ‘Un Sandpiper’, een nummer dat nooit een officieel studioalbum heeft gehaald maar wel te vinden is op Muchas Gracias: The Best of Kyuss. Ook komt er een enkel nummer van eerste album Wretch voorbij. Gitarist Bruno Fevery bewijst zich als zeer waardige vervanger van Josh Homme, die momenteel druk is met Queens of the Stone Age. Fevery voert zijn grote rol in de band buitengewoon goed uit. Het publiek komt steeds meer in beweging alsof ze, net als de band, haar energie opgespaard heeft voor de tweede set.

De mannen van Kyuss begonnen rustig, maar slagen er in om drie uur lang een energieke show neer te zetten. De band komt nog eens terug voor een korte toegift. Kyuss heeft nooit eerder een show van drie uur gegeven en Garcia spreekt zijn waardering uit over het grote publiek dat nog steeds aanwezig is. Wanneer alle bandleden worden voorgesteld blijkt het publiek terecht enthousiast te zijn over gitarist Bruno Fevery. Hoewel de mannen niet stil hebben gezeten met hun instrumenten, bewijzen ze vanavond dat ook Kyuss na zestien jaar nog steeds springlevend is.

FOTOGRAFIE: Mark Ooms  

Kyuss Lives foto Kyuss Lives - 30/6 - 013 Kyuss Lives foto Kyuss Lives - 30/6 - 013 Kyuss Lives foto Kyuss Lives - 30/6 - 013 Kyuss Lives foto Kyuss Lives - 30/6 - 013 Kyuss Lives foto Kyuss Lives - 30/6 - 013 Kyuss Lives foto Kyuss Lives - 30/6 - 013 Kyuss Lives foto Kyuss Lives - 30/6 - 013 Kyuss Lives foto Kyuss Lives - 30/6 - 013 Kyuss Lives foto Kyuss Lives - 30/6 - 013
 
 
festival logo

BRANDON FLOWERS - 6/7 - 013Brand Flowers kwam langs in Tilburg! Podiuminfo was natuurlijk aanwezig en...

festival logo

FAR EAST MOVEMENT - 27/6 - MELKWEG Dat er weinig voor nodig is om een internationale doorbraak te forceren,...