RECENSIE: Bergen Big Band & Dag Arnesen - Norwegian Song IV

Bergen Big band
recensie cijfer 2017-11-01 Wie op zoek is naar muzikanten die graag de grenzen verleggen en het muzikale experiment niet schuwen, doet er goed aan op zoek te gaan in de jazz-branche. Je zou dan zo maar ergens kunnen stuiten op Norwegian Song IV of de drie delen die daar aan voorafgingen. Het is een bijzonder interessante samenwerking van de uit Noorwegen afkomstige Bergen Big Band & Dag Arnesen. Dag Arnesen is een componist en pianist die al ruim vier decennia lang bezig is om het figuurlijke randje in de muziek op te zoeken en daar dikwijls ook in lijkt te slagen. Wij zouden niet zo snel enkele vooraanstaande Noorse muzikanten kunnen noemen maar de naam Dag Arnesen blijkt bij zijn Amerikaanse vakgenoten allesbehalve onbekend en onbemind. Zo waren Woody Shaw, Carla Bley en Joe Henderson al eens heel gelukkig met zijn aanwezigheid in studio of op podium.

Sinds enige tijd zoekt hij het liever wat dichter bij huis en blijkt deze nieuwe release al het vierde deel van de de Norwegian Songs. Met de plaatselijke, maar overigens zeer gerenommeerde, Bergen Big Band heeft hij zijn zoektocht naar vooruitgang in de muziek voortgezet. Hij maakt daarbij gebruik van traditionele Noorse elementen en moderner werk, in dit geval is dit materiaal van de componist Edvard Grieg dat als een rode draad door het leven van Arnesen loopt, die hij geheel naar eigen hand zet en in een jazz- of bigband-jasje weet te passen. Zo kan het dus zijn dat zowel de liefhebbers van klassiek, jazz en bigband-muziek, allemaal iets van hun gading tegenkomen op deze uit negen stukken bestaande collectie van voornamelijk Noorse titels. Laat je daardoor overigens niet misleiden want ook in de eigen composites van de Noorse muzikant zit een stevige portie Amerikaanse jazz op subtiele wijze verweven.

Het ontspannen pianospel van Arnesen in combinatie met een zeer strak georganiseerd Bigband-orkest waaiert alle kanten op zonder te verzanden in een onsamenhangende geluidsorgie. Verschil in dynamiek is er wel degelijk en de tempo-wisselingen zijn soms zelfs onnavolgbaar maar de composities van Grieg blijven het eigen karakter behouden zonder dat je het gevoel hebt naar een zoveelste uitvoering van een bekend stuk muziek uit de late 19e eeuw te luisteren. Deze luisterervaring dient bij voorkeur als één geheel te worden geconsumeerd om vervolgens tot de conclusie te kunnen komen dat Dag S. Arnesen met Norwegian Song IV verantwoordelijk kan worden gesteld voor de totstandkoming van één van de meest avontuurlijke albums van dit jaar.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Bergen Big Band & Dag Arnesen Label:Pias
Cover Mrs Hips - I Know I Am

Mrs Hips - I Know I AmMet een goed uitziende, welgevormde zangeres en drie mannelijke bandleden is...

Cover Sound Storm - Vertigo

Sound Storm - Vertigo Hoeveel (metal)bands zijn er inmiddels al niet geïnspireerd geraakt door het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT