RECENSIE: Sound Storm - Vertigo

Vertigo
recensie cijfer 2017-08-29 Hoeveel (metal)bands zijn er inmiddels al niet geïnspireerd geraakt door het werk van Dante? De lijst is ongetwijfeld heel lang, en ook Sound Storm heeft zich laten verleiden haar teksten te enten op La Divina Commedia, het allerbekendste werk van de Italiaanse schrijver. Natuurlijk heeft Sound Storm daartoe het volste recht want de band komt ook uit Italië.

Vertigo is het derde album van de in 2002 opgerichte band. Geen productieve groep dus, maar afgaande op de kwaliteit van dit album is dit te billijken. Liever kwaliteit dan kwantiteit is nog altijd een mooi motto. Daarnaast heeft de band met nogal wat bezettingswisselingen te maken gehad. Ook een goede reden voor de lage productiecijfers. Als Sound Storm nu dan haar definitieve vorm gevonden heeft zou dit album een mooie aftrap voor een prima vervolg van haar carrière kunnen zijn.

Kosten nog moeite zijn gespaard om Vertigo goed uit de verf te laten komen. Allereerst valt op dat het geluid fabelachtig mooi is. Ongetwijfeld komt dat omdat onze eigen Joost van den Broek verantwoordelijk is voor de mastering en de mix. Daarnaast zorgen de weelderige orkestraties en de koortjes ervoor dat de symfonische muziek naar een hoger plan wordt getild. Dat zanger Fabio Privitera daarbij soms een beetje als Klaus Meine van The Scorpions klinkt is niet erg. Zijn stem klinkt best prettig en af en toe haalt hij even lekker uit. Hij wordt daarbij flink geholpen door hoge vrouwenzang, koren , boosaardig gefluister (‘The Ocean’) en wat grunts (‘Gemini’ en ‘Forsaken’).

Dat Sound Storm haar nek uit durft te steken blijkt vooral in het tweede deel van het album. Op zowel ‘Spiral’ als ‘Alice’ is geen spoor van Privitera te ontdekken. Het zangwerk laat hij in deze beide songs aan een koor over, waarbij vooral ‘Alice’ overkomt als een regelrecht klassiek stuk, terwijl ‘Spiral’ vooral een instrumentale song is met koorzang aan het einde. Maar het past heerlijk tussen de symfonische metalklanken. De vlotte opener ‘The Dragonfly’, dat na de intro met de naam ‘Vertigo’ komt en de afwisselende afsluiter ‘The Last Breath’ zijn beiden van hoog niveau, maar ook alles wat daar tussen komt is ook niet misselijk. Zoals het vurige ‘Forsaken’ dat flink wat snelle stukken bevat en een heuse grunt tevoorschijn tovert.

Voor dit soort muziek is de term symfonische metal uitgevonden. Sound Storm weet hoe ze bombastische muziek interessant kan laten klinken. Mooie afgewogen instrumentatie, fraaie koren, een prettige stem, een stel uitstekende muzikanten en bovenal een aantal ijzersterke composities maken Vertigo tot een bijzonder aangename luisterervaring.
Recensent:Jan Didden Artiest:Sound Storm Label:Hard Life Promotion
Bergenm

Bergen Big Band & Dag Arnesen - Norwegian Song IVWie op zoek is naar muzikanten die graag de grenzen verleggen en het muzikale...

Cover Jan Wouter Oostenrijk - We Are Connected

Jan Wouter Oostenrijk - We Are Connected We Are Connected is duidelijk een statement. De nieuwe plaat van Jan...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT