RECENSIE: Jankobus Seunnenga & Dick Vestdijk - Voor Het Land

Vestdijk
recensie cijfer 2017-08-22 Werden wij vorig jaar nog geconfronteerd met het carnavaleske Feestwaarts van Kees van Hondt en partner in crime Deun van Seun, levert diezelfde Deun van Seun, ofwel Jankobus Seunnenga, ons nu een schijfje van een hele andere orde. Op Voor Het Land is Seunnenga een samenwerking aan gegaan met Dick Vestdijk, inderdaad de zoon van dichter Simon Vestdijk, waarbijeen tiental gedichten op muziek is gezet.

Zo horen we teksten van namen als Levi Weemoedt, Jan Jacob Slauerhoff, Herman Gorter en hoe kan het ook anders, Simon Vestdijk. Een ambitieus project, maar beide zangers hebben al zo hun ervaring met het op muziek zetten van gedichten. Seunnenga pakte op twee albums gedichten van Vestdijk, Couperus, Piet Paaltjens en Slauerhoff aan en Dick Vestdijk deed zijn ervaring op met Trio 3 Eilanden, die zich sinds 2005 volledig richt op deze tak van sport. Hierbij werden gedichten van Marsman, Slauerhoff, Vestdijk, Lucebert en Hugo Claus van muzikale omlijsting voorzien. Al hebben de heren die ervaring, het moet een hels karwei zijn om de juiste klank en sfeer te creëren bij de gekozen gedichten.

Het risico dat je afbreuk doet, of erger nog de fantasie van een lezer van het desbetreffende gedicht vooraf inkleurt, is groot. Als je dit bedenkt, en daarna de liedjes hoort, dan is het resultaat een knap staaltje vakwerk. De veelal folkmuziek staat ten allen tijde in dienst van de tekst en er is geen moment dat de muziek teveel aandacht vraagt. Ook niet als er iets meer risico wordt genomen bij een gedicht als ‘Epitaaf’ van Slauerhoff (oorspronkelijk een bewerking van het Chinese ‘Kong Foe Tse’). Muzikaal wordt hier iets meer uitgepakt. Met enige fantasie kan je zelfs in hetgitaarloopje iets Chinees horen. Soms krijgt het duo het voor elkaar om een gedicht meer kracht te geven. Het subtiel gezongen en gespeelde ‘Ozon’ van Fries de Vries is daar een goed voorbeeld van. Het krijgt wat van de wanhopige sfeer van ´Vluchten Kan Niet Meer´ mee.Het is een van de sterkste bewerkingen op Voor Het Land.Ook het broeierige ´Amsterdam´, waar de zoon, vaders tekst voor zijn rekening neemt is bijzonder sterk.

Het valt op dat Vestdijk de betere zangstem van de twee heeft, zijn stem doet in de verte wat denken aan die van Harry Jekkers. Doordat beide muzikantengedichten de voordrachten afwisselen, krijg je een gevarieerd geheel. Seunnenga’s stem is namelijk weer meer geschikt voor een gedicht als ‘Contraprestatie’ van Levi Weemoedt, waar de zelfspot en het cynisme afdruipt. Daarnaast verzorgen de twee zangers regelmatig een tweede stem, zoals op ‘En Zand Lag Al Over Alle Wegen’.

Doordat Seunnenga en Vestdijk zorgvuldig en subtiel omgaan met de gekozen gedichten, voegt de muziek echt iets toe aan toch al schitterende teksten als ‘Ozon’ en ‘Epitaaf’. Voor Het Land geeft de liefhebber van poëzie een frisse blik op de teksten. Voor de leek is het een prima kennismaking met het moois wat het Nederlandse dichtersgilde ons heeft te bieden.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Jankobus Seunnenga & Dick... Label:Marista
Cover The Cubical - Blood Moon

The Cubical - Blood Moon The Cubical doet haar afkomst eer aan. Een hardwerkende band uit working...

Cover Tom Hickox - Monsters In The Deep

Tom Hickox - Monsters In The Deep Tom Hickox maakte in 2013 veel indruk op ons met zijn debuutalbum War,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT