RECENSIE: The Suicidal Birds - Versus Life

Suicidal Birds - Versus Life
recensie cijfer 2007-03-07 Deze onbehouwen rock and roll band uit het Friese Bakkeveen is met Versus Life toe aan hun tweede cd. Rauw is deze plaat zeker, zelfs zo rauw dat je oren bijna compleet worden uitgeschuurd. In de biografie, die te vinden is op de site van het tweetal, wordt al te kennen gegeven dat de muziek vooral met zelfgemaakte instrumenten en apparatuur is gefabriceerd. In het boekje van de cd wordt vervolgens zelfs een (sarcastische) waarschuwing gegeven:
These are homestudio recordings. The Suicidal Birds can not be held responsible for any physical or mental damage. En met deze uitspraak is geen woord gelogen.

Het openingsnummer ‘No Nada’ hakt er lekker in en doet denken aan garagerockbands die vooral eind jaren ’80 actief waren. Denk maar eens aan groepen als Dead Moon en The Breeders. Ook de rest van de nummers zorgen voor een vrolijke stemming en trek in vooral heel veel bier. De muziek schreeuwt ook bijna om beweging van het lichaam.

Waarin The Suicidal Birds verschillen met andere bands uit het genre, zit hem vooral in de kwaliteit van de opnames. Liefhebbers en kenners weten dat garagerock met bluesinvloeden rauw en puur hoort te klinken. Op Versus Life is er echter voor gekozen (of was het ‘pure’ noodzaak?) om de muziek en kwaliteit zo simpel mogelijk te houden. De zang klinkt alsof het is opgenomen met een 'speelgoed' microfoon en het geluid is verre van acceptabel. Dit zorgt voor wisselend volume gedurende bijna elk nummer en onnodig voor gretig aftrek aan punten.

Bij ‘No Fun No Art’ staat de zang zelfs zo slecht afgesteld dat de muziek vooral wordt aangevuld met niet-plaatsbare ruis. Erg jammer, want de nummers zitten muzikaal gezien goed in elkaar en de melodieën zijn zeer aanstekelijk.

Misschien dat de band er beter aan gedaan had een live concert op plaat te vereeuwigen met kwalitatief goede opnameapertuur, want live staan ze vast en zeker garant voor een avondje vuige en gemeende rock and roll met het muzikale hart op de goede plaats.
Recensent:Kenneth Steffers Artiest:The Suicidal Birds Label:Tocado REcords
The Stilletos - Stimulus...

The Stilettos - StimulusblackboxresponseZes jaar geleden stonden The Stilettos nog in rebelse hoedanigheid op de...

Serenity - Worlds...

Serenity - Worlds Untold & Dreams Unlived Het mooiste aan bands die te vinden zijn in het genre melodic en/of...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT