RECENSIE: Petter Carlsen - Glimt

Glimt
recensie cijfer 2017-04-11 Heel vroeger begon hij met spelen in rockbands. Hierdoor leerde Petter Carlsen gitaarspelen. De man uit Noorwegen is inmiddels al toe aan zijn vierde studioalbum. Na zijn debuutalbum You Go Bird in 2009 en later Clocks Don’t Count en Sirens, tourde hij veel in Europa. Het nieuwe album Glimt is in de mooie, Noorse taal. Dit is anders dan zijn vorige albums, waarop hij alleen in het Engels zong. De sfeer is hierdoor nog net iets dromeriger en past perfect bij het gitaarspel.

Het album begint als een mooie natuurdocumentaire. ‘Dagen rope’ is een kort intro met rustige pianoklanken en een echo over de zang heen. Dit belooft veel. Bij ‘Majestet’ hoor je de mooie woorden in die mooie taal. Toch gaat het niet over bloemetjes, maar over de dood. De tekst is erg poëtisch en de beat in combinatie met het getokkel op de gitaar versterkt dit. Er wordt een hele fijne sfeer neergezet, ook bij de track ‘Spøkelse’ (‘spook’) hoor je deze ambient sound. Vooral de percussie in dit nummer is erg bijzonder neergezet, met verschillende klanken en tempo’s.

Een veel rustiger nummer is de titeltrack ‘Glimt’, wat zoiets betekent als glans. De stem van Carlsen is hier erg op de voorgrond en hij spreekt de woorden gevoelig uit. Een verrassing op dit album is het liedje ‘Gnist' (‘vonk’). Wat de titel al doet geloven, is dat er een moment komt dat het echt los komt. Ineens is het daar; de bombast, de energie en meerstemmigheid ondersteunt door die warme, maar soms ook ijzige stem. Het doet je versteld staan en je wilt alleen maar meer horen. Echt geweldig neergezet door deze Noor. Jammer genoeg zijn de laatste twee nummers wat gewoontjes. ‘Bensin’ en ‘Ekko’ zijn prima, maar er had nog wat meer uitgehaald kunnen worden.

Misschien had je nog nooit van hem gehoord, maar deze man heeft veel talent. Petter Carlsen laat met zijn vierde studio album Glimt zien dat hij het ook in zijn eigen taal kan. En misschien zelfs nog wel beter. Verrassende momenten zijn er te horen en zijn gitaarspel blijft vertrouwd klinken. Een fijn album om lekker bij weg te dromen.
Recensent:Nadine Visser Artiest:Petter Carlsen Label:Full Spectrum
Cover Insanity Alert - Moshburger

Insanity Alert - MoshburgerIemand trek in een Moshburger ? Geserveerd door Insanity Alert . Als één...

Cover The Sean Webster Band - Leave Your Heart At The Door

Sean Webster - Leave Your Heart At The Door “Bluesrock ontstond door aan bluesmuziek rockelementen toe te voegen en er...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT