RECENSIE: Tove K - Paying The Birds To Sing

Tove
recensie cijfer 2017-03-28 De Noorse zangeres Tove Kampestuen Heyerdahl is in eigen land een beroemdheid. Zij is bekend als actrice, speelde in diverse Noorse TV-series, en bracht tussendoor ook nog wat in het Noors gezongen albums uit. Als Tove K gaat ze nu de wereld proberen te veroveren door een geheel Engelstalig album uit te brengen en dat blijkt een hele goede zet van de Noorse, wanneer we Paying The Birds To Sing aan een keuring onderwerpen. De warme klanken van Tove’s stem gedijen prachtig in de afgewogen subtiele arrangementen, die het midden houden tussen kalme Jazz en Bristol-achtigie triphop. Doordat de bezwerende stem van Tove soms aan Beth Gibbons doet denken, gaan de gedachte regelmatig de kant van Portishead op.

Omdat Tove tijdens de opname van het album in scheiding lag, heeft dat ook zijn weerslag op het album. Meer dan eens wordt het onderwerp aangesneden, zodat Paying The birds To Sing een soort breakup album is, maar dan wel eentje van het onderhoudende soort. ”Who is to be seduced by you tonight” zingt ze in ‘Save Me’, een prachtig duet met ene Kjetil Grande. Dat Tove nog lang niet over de scheiding heen is bewijst ze met de afsluiter ‘This Spring’: “The wind is leading the love they bring, over to the place you used to stay”. Daarnaast vinden we nog veel meer moois op Paying The birds To sing, zoals ‘Berlin Air’ waarin een jazzy shuffle gezelschap krijgt van een ingehouden dancebeat, terwijl daarbovenop een flinke laag spanning ligt. Aan dit lied hoor je duidelijk dat de muzikanten die Tove heeft ingehuurd de top in Noorwegen vormen, al zijn het voor ons onbekende namen.

Noemenswaardig is ook ‘Who Am I’, een prachtig stukje triphop dat het eerder genoemde Portishead naar de kroon steekt. De scheiding manifesteert zich vervolgens nog eens flink in ‘Holy Love’ dat weliswaar een zonnig ritme bevat, maar dat ondanks dat toch dreigend en donker overkomt. Een combinatie om je vingers bij af te likken. Ook in ‘Turning’, dat opvalt door de schurende gitaar, horen we het onderwerp nog eens langskomen.

Paying The Birds To Sing is een album dat Tove K zomaar eens op de kaart zou kunnen zetten. Het is een meesterlijke zet om het roer om te gooien. Dit fraaie groeiplaatje is een must have voor iedereen die het heerlijk vindt om te zwelgen in droevige triphop-achtige muziek met teksten die uit het hart gegrepen zijn.
Recensent:Jan Didden Artiest:Tove K Label:Pias
Feather

Feather & the White - Like A Million DollarIn de afgelopen jaren bracht Feather and the White succesvol diverse EP's...

Cjief

Heigh Chief - Heigh Chief Om goede blues te kunnen maken, hoef je niet oud te zijn. Dat bewijst het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT