RECENSIE: Knight Area - Heaven And Beyond

Knight Area
recensie cijfer 2017-02-15 Knight Area is inmiddels een van de belangrijkste progrockbands in Nederland. De door Gerben Klazinga opgerichte band weet met haar klasse albums de bekendheid stukje bij beetje te vergroten, en niet alleen in Nederland. Ook buiten onze landsgrenzen wordt de band gewaardeerd. Terecht zo laat ook de zesde plaat, Heaven And Beyond van de in 2004 opgerichte band horen.

Heaven And Beyond is een mix van de ‘agressie’ van voorganger Hyperdrive en het wat meer uitgesponnen progressieve geluid van de vroegere albums. Het levert een herkenbare plaat op die je heerlijk meeneemt op een prachtige muzikale trip. Uiteraard komt dit voor een deel omdat Gerben Klazinga nog steeds verantwoordelijk is voor een flink deel van de songs, maar hij doet al lang niet alles meer alleen, ook songschrijven niet. Daarnaast is het kristalheldere geluid op dit album te danken aan de mix van Joost van den Broek en de mastering van Peter Brussee.

De plaat begint al heel sterk met ‘Unbroken’ dat door de pittige gitaarloopjes en riffs van Bogert de nodige Dream Theater invloeden herbergt. Ook ‘The Reaper’ is een prachtige track waar de spanning van af druipt. De melodielijn van dit nummer is geweldig en het mellotron-achtige geluid in het begin geeft het nummer gelijk al veel sfeer. Tussen de stormachtige refreinen door keert de rust terug en horen we het prettig knorrende baswerk van Peter Vink, maar horen we ook dat Mark Bogert er zijn hand er niet voor omdraait om eerst afwisselend en sfeervol te tokkelen om er daarna ongegeneerd een paar brute metalriffs en een messcherpe solo tegenaan te gooien. Natuurlijk is het toetsenwerk van Klazinga weer volop aanwezig, maar altijd in dienst van het nummer met hier en daar wat solo’s, maar ook met loopjes die soms heerlijk overspannen klinken, zoals in ‘Tree Of Life’.

De plaat kent eigenlijk nergens zwakke momenten maar zeker nog het vermelden waard zijn het gedragen, sfeervolle titelnummer, waarin Mark Smit zijn warme stem mooi tot zijn recht laat komen en het afwisselende ‘Twins Of Sins’ waarin Peter Vink zijn bas flink maar prachtig laat rammelen.

Heaven And Beyond laat horen dat Knight Area een klasse apart is. De band klinkt fris en bevlogen en weet het vaandel van de Nederprog moeiteloos in top te houden met een collectie topcomposities. Prachtplaat!
Recensent:Jan Didden Artiest:Knight Area Label:Butler Records
Cover Lucy Spraggan - I Hope You Don`t Mind Me Writing

Lucy Spraggan - I Hope You Don`t Mind Me WritingDe Engelse singer-songwriter Lucy Spraggan was nog volkomen onbekend toen...

Cover Adrian Weiss - Criminal Record

Adrian Weiss - Criminal Record Of je het als een aanbeveling moet zien laten we in het midden, maar Adrian...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT