RECENSIE: Alex Cameron - Jumping The Shark

Cameron
recensie cijfer 2016-10-31 Het is inmiddels drie jaar geleden dat Jumping The Shark voor het eerst gereleased werd, maar pas dit jaar is het album ook in onder andere de Verenigde Staten en Nederland uitgebracht. De foto op de cover is dan ook enigszins verjaard, de tijd dat Alex Cameron een latex laag op zijn gezicht smeerde om rimpels te doen verschijnen heeft hij inmiddels achter zich gelaten, maar zijn stijl is onveranderd. Nog altijd wekken zijn nummers de illusie op dat je ergens in een donkere nachtclub naar een oude man in een te groot pak aan het luisteren bent, zingend over de zware aspecten van het leven. De zwaardere thema’s pakt Cameron ook op dit album zeker mee.

Veel vaker wel dan niet verteld Cameron in de eerste persoon een verhaal van de vertrapte leden van de samenleving, naar eigen zeggen gebaseerd op zijn eigen leven. Op deze manier doet hij de titel van het album eer aan Jumping The Shark is tenslotte een uitdrukking die aangeeft dat iets over zijn hoogtepunt heen is. De rustige synthesizer in combinatie met een gestage drummachine op de achtergrond maakt het plaatje af, dit klinkt als een man die het allemaal al eens gezien heeft.

Na de eerste keer luisteren valt er muzikaal gezien niet al te veel onderscheid te maken tussen de acht verschillende tracks, maar daar gaat het ook niet om. De echte boodschap zit hem in de teksten, die het eerder genoemde duistere beeld schetsen van de samenleving waar we allemaal van op de hoogte zijn, ook al zouden we dat liever niet zijn. Een aantal luistersessies verder vallen ook muzikale bijzonderheden op, zoals de gitaarsolo in ‘Real Bad Lookin’’, die het album op een kundige wijze openbreekt. Het geheel is niet een plaat die je op moet zetten als je naar je werk rijdt in de spits, maar ga er eens voor zitten en luister wat Cameron zegt, dan bevalt hij zeker wel.
Recensent:Tim Jongenelen Artiest:Alex Cameron Label:Secretly Canadian
Hydrogen

Hydrogen Sea - In Dreams In Dreams is het debuut van het Belgische duo Hydrogen Sea . Naast dat PJ...

Cover Uriah Heep - ...Very 'eavy,...Very 'umble

Uriah Heep - ...Very 'eavy,...Very 'umble Bands als Deep Purple, Black Sabbath en Led Zeppelin worden doorgaans als...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT