RECENSIE: Reiger - EP#1

Reiger
recensie cijfer 2017-04-10 Na zich jarenlang te hebben ontwikkeld in bands als bijvoorbeeld The Gasoline Brothers, je weet wel die broers uit Limburg, Texas, maar ook als sessiemuzikant, staat Mathijs Peeters nu dan eindelijk op eigen benen. Onder de naam Reiger zijn afgelopen november al enkele optredens gedaan als supportact van The Posies. Peeters was niet helemaal onbekend met deze rol aangezien hij met die Gasoline Brothers ooit eens eenzelfde klus heeft moeten klaren, maar dat is ondertussen al bijna tien jaar geleden. Ervaring genoeg dus, maar de basis van het hier gebodene ligt op een Utrechtse zolder waar alle ideeën in zijn eentje werden uitgewerkt, voordat het op professionele wijze kon worden vastgelegd. Hij weet zich in de studio omringd door twee collega’s en in dit trio horen we hem als zanger, gitarist en bassist in zelfgeschreven composities die, zoals hij zelf aangaf: ”In zijn hoofd zaten en er uit moesten”. Voor de live-shows wordt de band nog eens uitgebreid met nog een vierde muzikant. Je kunt je voorstellen dat dit voornamelijk gitaargeoriënteerde werk daarmee nog beter tot zijn recht komt.

Invloeden zijn er genoeg te vinden in de muziek van Reiger. Het zijn voornamelijk Amerikaanse rootsklanken die de boventoon voeren. Pakkendje liedjes van rond de drie minuten waarin allerlei ingrediënten zijn verwerkt uit rock, country en blues. Ragfijne gitaarloopjes met een rauw randje in zowel het uptempo materiaal als het rustige werk. Daarbij kan vermeld worden dat het stemgeluid van Peeters naadloos aansluit bij het hier gebodene. Lyrisch zoals op ‘Hey Hey’ maar ook ingetogen als de song daar om vraagt, zoals op het aanstekelijke ‘Complicated’, waar hij op een bijna lamlendige manier kalmte uitstraalt. Het is iedere keer weer een bepaalde manier van zingen die steeds weer goed in de sfeer van de muziek past.

Aangezien deze uit vijf tracks bestaande geluidsdrager EP#1 is genoemd, kunnen we voorzichtig concluderen dat er ook een EP#2 zal volgen en dat is echt iets om naar uit te kijken. Wij hopen dat hij nog veel nummers in zijn hoofd heeft die er uit moeten.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Reiger Label:Eigen Beheer
Cover Robbing Millions - Robbing Millions

Robbing Millions - Robbing MillionsNoem eens een band die in een adem genoemd wordt met Robin Williams en Robbie...

Cover Oh Pep! - Stadium Cake

Oh Pep! - Stadium Cake Folk, staat er overal in het promotiemateriaal van het Australische damesduo...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT