RECENSIE: Chris de Burgh - A Better World

de Burgh
recensie cijfer 2016-11-23 Hij ligt er al lang niet meer wakker van. Chris de Burgh heeft met A Better World zijn 26e album uitgebracht en is zich er terdege van bewust dat hij ook nu niet op veel clementie van het journalistenkorps hoeft te rekenen. Hij noemde de muziekbusiness onlangs nog ”een prachtige boom die geïnfecteerd is geraakt”. De Burgh heeft maar weinig op met de huidige stand van zaken in muziekland maar beseft eveneens dat we niet met zijn allen kunnen terugverlangen naar ‘die goeie ouwe tijd’. In het geval van deze Ierse verhalenverteller is de verleiding om terug te blikken behoorlijk groot. Zijn muzikale loopbaan is immers altijd zeer voorspoedig verlopen. Het totale aantal verkochte albums dat De Burgh vanaf zijn debuut uit 1974 tot nu toe wist te verkopen ligt maar liefst rond de vijftig miljoen en het einde is zelfs nog lang niet in zicht.

In zowel Duitsland als Nederland weet hij nog altijd alle grote zalen uit te verkopen en wie de nieuwe track ‘Betlehem’ beluistert kan constateren dat het heilige vuur nog lang niet gedoofd is. Met stoer rockende gitaarriffs en een bijtende, soms ook cynische tekst trekt de bijna zeventigjarige muzikant fel van leer. Actualiteiten zoals vluchtelingenproblematiek, landen die elkaar naar het leven staan, onverdraagzaamheid maar ook het verziekte milieu bezorgen hem blijkbaar nog altijd slapeloze nachten. Wie het idee heeft dat hij hieronder gebukt gaat, heeft het mis. Deze onderwerpen leiden tot heel veel inspiratie waarin optimisme zich openbaart en waaruit hoop voor betere tijden kan worden geput. Daarnaast is er gelukkig nog altijd de romantiek waarop kan worden terug gevallen. In het prachtige ‘All For Love’ wordt nog maar eens bewezen dat er werkelijk niemand is die de kunst om liefde in muziek om te zetten beter beheerst dan hij.

Ook aan muzikale diversiteit ontbreekt het niet op A Better World. De Burgh neemt zijn luisteraars mee op een wereldreis met als startpunt Ierland, om van daaruit via de USA de Caraïben mee te pakken, dus waarin Keltische folk klanken van ‘The Land Of The Free’ worden afgewisseld met Amerikaanse rootsrock (‘Betlehem’) om via een zonnig Caribisch geluid (‘Once In A Lifetime’) zowel groots orkestraal (‘Hope In The Human Heart’) als heel klein of zelfs akoestisch (‘Confession’) uit te pakken. De hondstrouwe fans komen weer volledig aan hun trekken, maar ook voor de neutrale luisteraar heeft A Better World veel moois te bieden.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Chris de Burgh Label:Butler Records
Cover Deun van Seun & Kees van Hondt - Feestwaarts!

Deun van Seun & Kees van Hondt - Feestwaarts!Wanneer Lowlands op zijn einde loopt en de slotact zijn opwachting maakt,...

Cover Jett Rebel - Don`t Die On Me Now

Jett Rebel - Don`t Die On Me Now Jett Rebel is al een aantal jaar niet meer weg te denken uit de Nederlandse...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT