RECENSIE: Bruce Springsteen - Chapter And Verse

Boss
recensie cijfer 2016-10-24 Eind september verscheen Born To Run, de autobiografie van Bruce Springsteen. Bij dit boek hoort ook een “companion album”, getiteld Chapter And Verse. Op dit album vinden we achttien tracks, waarvan de laatste dertien een aardige doorsnede vormen van de carrière van The Boss. Natuurlijk komen de nodige krakers voorbij, waaronder ‘Born To Run’, ‘The River’ en ‘Born In The U.S.A.’, maar ook wat minder bekende tracks als ‘The Ghost Of Tom Joad’ en ‘My Father’s House’. Deze verzameling is verre van compleet, maar een echt goede compilatie van Springsteens werk past natuurlijk ook niet op een enkele cd.

Desondanks is Chapter And Verse razend interessant en dat komt door de eerste vijf tracks op het album. Het betreft vijf nooit eerder uitgebrachte tracks uit het begin van Springsteens muzikale loopbaan. We horen twee tracks van The Castiles, één track van Steel Mill, eentje van The Bruce Springsteen Band en een demo.

Chapter And Verse opent met twee nummers van The Castiles, Springsteens eerste serieuze band, waarmee hij drie jaar lang New Jersey onveilig maakte. De eerste track is ‘Baby I’, een originele song, geschreven door Springsteen en George Theiss, een van zijn bandmaten in The Castiles. Deze song werd opgenomen in mei 1966, toen Springsteen nog maar zestien jaar oud was. ‘Baby I’ is een prima song, die niet had misstaan op de garagerock-compilatie Nuggets. De tweede Castiles-song is een live-opname van ‘You Can’t Judge A Book By The Cover’, een cover van Willie Dixon. Hier klinken The Castiles als een wat rauwere versie van de jonge Rolling Stones.

Na The Castiles zat Springsteen in Steel Mill, een stevig rockende, psychedelische bluesband, geïnspireerd op Cream, The Jimi Hendrix Exprience en Led Zeppelin. In 1970 maakte Steel Mill een trip naar de Westkust en nam daar in de studio van Bill Graham een aantal nummers op. Een hiervan is ‘He’s Guilty (The Judge Song)’, een prima song waarin zowel Springsteen (gitaar) als Danny Federici (orgel) alle ruimte krijgen om te soleren.

Mede doordat het Steel Mill niet lukte om voet aan de grond te krijgen aan de Westkust, ging Springsteen op zoek naar een andere muzikale richting. Dit resulteerde in The Bruce Springsteen Band, waarvan hier de song ‘Ballad Of Jesse James’ voorbij komt. Deze song klinkt als een blauwdruk voor het geluid van de latere E Street Band. Vreemd is dit overigens niet, aangezien alle leden van The Bruce Springsteen Band later ook in de E Street Band zouden opduiken.

De vijfde “nieuwe” song op Chapter And Verse is een solo demo van de song ‘Henry Boy’. Deze song ligt in het verlengde van het materiaal op Springsteens eerste album Greetings From Asbury Park, N.J..

Als je op zoek bent naar een complete verzamelaar van Springsteen ben je beter af met zijn Greatest Hits uit 1995 of The Essential Bruce Springsteen uit 2003. De vijf niet eerder uitgebrachte songs maken Chapter And Verse echter tot een must-have voor de fans.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Bruce Springsteen Label:Sony Music
Cover Trentemoller - Fixion

Trentemoller - FixionNa The Last Resort uit 2006 heeft Anders Trentemøller met zijn twee...

Aisles

Aisles - Hawaii LP Zeg nou zelf, hoeveel bands afkomstig uit Chili ken je? Ondergetekende kon er...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT