RECENSIE: Maxwell - BlackSUMMERS`Night

Maxwell
recensie cijfer 2016-08-24 Wie kent Maxwell nog? Het is een ietwat oneerbiedige vraag voor zo’n groot artiest, maar hij kan wel terecht gesteld worden. Vijf albums in twintig jaar tijd komt tegenwoordig bijna niet meer voor, behalve bij Maxwell dus. Het lijkt zijn vruchten af te werpen, want de 43-jarige zanger is nog steeds niet op een slecht album te betrappen. BlackSUMMERS’night, het tweede deel in de Blacksummers’night trilogie, is weer een album dat onthaald zal worden als een klassieker in de geschiedenis van zowel Maxwell als het hele neo-soul genre.

Gedurende de zeven jaar tussen het eerste en tweede deel van de Blacksummers’night-trilogie heeft Maxwell tot in de perfectie aan zijn nummers gesleuteld. Soms kan dit leiden tot een wat koud, harteloos klinkend album omdat alle menselijkheid eruit is geproduceerd maar dat is allesbehalve het geval hier. Het is een album waar de warmte vanaf straalt en die zich als een liefdevolle omhelzing over je heen vouwt. Nergens voelt Maxwell de behoefte om de luisteraar op het verkeerde been te zetten of een onverwachte tempoversnelling in te schakelen. Het voelt familiair op de best mogelijke manier.

In 1996 begon Maxwell op 23-jarige leeftijd aan zijn illustere carrière en nu, twintig jaar na dato, heeft hij die absolute klassieker geëvenaard. Van de meeslepende en stuiterende jazzy funk van ‘All The Ways Love Can Feel’ via de haast pure pop-ballade ‘Gods’ tot aan ‘Of All Kind’, het mooiste liefdesliedje dat je dit jaar zal horen, BlackSUMMERS’night toont alle kanten van Maxwell op zijn best. Dan is er nog niet eens gesproken over ‘Lake By The Ocean’, de eerste single van het album dat zijn naam in één klap weer bovenaan de lijstjes van alle muziekcritici zette.

Misschien is het wel een minpunt te noemen dat Maxwell zich niet buiten zijn comfort zone begeeft op BlackSUMMERS’night, maar als het geluid dat uit je comfort zone komt zo goed is kun je hier niet al te veel waarde aan hechten. Maxwell maakt een verpletterende terugkeer en bewijst nog altijd bij de beste van de besten te horen. Al zal hij weinig boodschap aan anderen hebben, gelukkig doet hij toch wel zijn eigen ding.
Recensent:Jelle Burger Artiest:Maxwell Label:Sony BMG Music Entertainment
Vai

Steve Vai - Modern Primitive/ Passion And Warfare 25th...Eigenlijk is er helemaal geen tijd voor een introductie van Steve Vai want...

Cover The Veils - Total Depravity

The Veils - Total Depravity Beetje vreemde kerel, die Finn Andrews. Zo ontsloeg hij twee maanden na de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT