RECENSIE: Nynke Laverman - Wachter

Nynke
recensie cijfer 2016-10-01 Om haar muziek in een bepaald hokje te plaatsen lijkt een onbegonnen zaak. Nynke Laverman, tegenwoordig eenvoudigweg onder de naam Nynke opererend, behoort namelijk verreweg tot de meest eigenzinnige zangeressen van Nederland. Haar Friese Fado werd landelijk bekend maar ook diverse andere muzikale uitstapjes bleken een uitdaging die zij maar al te graag aan ging en ook bleek aan te kunnen. Al deze avonturen hebben misschien geleid tot de totstandkoming van Wachter dat dit jaar is verschenen. Dat het de nietsvermoedende luisteraar niet makkelijk wordt gemaakt is natuurlijk niet zo vreemd. Al bij de eerste track van het album slaat de schrik al om het hart. Laverman opent met een gedicht in haar moedertaal. De teksten zijn bijgevoegd in zowel Fries als in uitstekend vertaald Engels. In beide talen blijven de teksten grammaticaal opvallend prachtig overeind. Ze vertelt het verhaal, een gedicht, over een vrouw die haar geliefde verliest aan de natuur. De natuur heeft haar man tot zich genomen. Zij zal moeten wachten op zijn terugkeer, waarmee de titel van het album meteen verklaard is.

Dat de teksten zich lenen voor een visuele uitvoering had zij zelf al eerder bedacht. Met dit muzikale verhaal zullen ook de theaters worden bezocht. Op Oerol kregen de bezoekers al een voorschot hier op te zien. Laverman verstaat het als geen ander om met haar stem de luisteraar te betoveren en voor zich te winnen. Wie tussen de teksten door kan luisteren begrijpt het gevoel wat ‘dit wachten’ met zich meebrengt. Popliefhebbers zullen wellicht wat moeite kunnen hebben met de instrumentale begeleiding. Voor wie van een krachtig cello-geluid houdt valt er echter veel te genieten. En zeg nu zelf, wanneer wordt je aandacht vastgehouden door een marimba of dulcimer?

Muzikaal begeeft de zangeres zich voornamelijk in de hoek van de jazz en de wereldmuziek en is het uitermate prettig om samen met de zangeres te moeten wachten op de terugkeer van haar geliefde. Bij voorkeur wel met de prachtig uitgevoerde digipack waarin ook nog eens werkelijk schitterende foto’s uit de natuur te vinden zijn.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Nynke Laverman Label:Incrowd Entertainment
Cover Kygo - Cloud Nine

Kygo - Cloud NineDe Noorse dj en remixer Kyrre Gørvell-Dahll, bij het publiek bekend als Kygo...

Cover Matthew Barber & Jill Barber - The Family Album

Matthew Barber & Jill Barber - The Family Album Broer en zus Matthew Barber en Jill Barber namen los van elkaar al enkele...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT