RECENSIE: Yndi Halda - Under Summer

Yndi
recensie cijfer 2016-05-26 Yndi Halda? Die band die in 2005 met Enjoy Eternal Bliss een van de betere postrockplaten van de jaren nul uitbracht en daarna van de aardbodem verdween? Bestaan die dan nog? En hoe klinkt een tweede plaat dan als je er ruim tien jaar voor hebt uitgetrokken?

Het antwoord op de laatste vraag blijkt vooral te zijn: heel anders. Wat meteen op de eerste van vier tracks op Under Summer opvalt is dat er opeens gezongen wordt. Je wordt er nogal door overvallen, maar het heeft desondanks toegevoegde waarde. Heel sterk klinkt de zang overigens niet, maar dat is slim opgelost door de vocalen bijna op shoegazeniveau in de mix te zetten. Gecombineerd met strijkers en het glöckenspiel, die ook op Enjoy Eternal Bliss prominent aanwezig waren, dragen ze op die manier duidelijk bij aan de sfeer.

Nu is sfeer sowieso een sleutelwoord op postrockplaten en Under Summer is daarop geen uitzondering. Duidelijk is dat de band een ander gevoel wil oproepen dan op debuutplaat Enjoy Eternal Bliss. Waar dat vooral een melancholische plaat was, is Under Summer ontzettend opgewekt. Het klinkt allemaal zoals de titel al voorspelt lekker zomers, luchtig en vooral heel erg vrolijk. Dat maakt de plaat uitstekend geschikt voor een rustige zomeravond op een terras, maar er kleven toch ook wel enkele minpunten aan.

Voornaamste kritiekpunt: Under Summer is een brave plaat geworden die nergens risico neemt of gedurfd klinkt. Elk nummer bouwt rustig op, explodeert kortstondig en zwakt dan vrij abrupt af om vervolgens weer van voren af aan te beginnen. Desondanks horen we bij vlagen goede ideeën, van fijn getokkel op ‘Golden Threads From The Sun’ tot een verrassende beat op de meest gedurfde track ‘Helena’. Maar postrock hoort spannend te zijn, hoort af te durven wijken van gebaande paden en hoort constant te verrassen. Daar is hier te weinig sprake van, en daardoor duren de nummers eigenlijk ook wat te lang. Bovendien klinkt het album bij vlagen wel erg zoetsappig, en dat komt mede door de teksten: dat we al in ‘Together Those Leaves’ een koortje om de oren krijgen dat constant het woord ”love” herhaalt is veelzeggend.

Under Summer is een plaat die doorschiet in goede bedoelingen. Door toevoeging van zang en de deels daaruit voortvloeiende optimistische sfeer luistert het allemaal lekker makkelijk weg. Slecht wordt het niet, maar verrassen zoals een grootheid als Godspeed You! Black Emperor of het qua sfeer vergelijkbare And So I Watch You From Afar dat kan, doet het helaas ook niet. Dat is jammer, want daardoor is Under Summer geen plaat die uitnodigt tot vaak beluisteren. Maar die paar keer dat je ‘m wel opzet wordt je er gelukkig wel vrolijk van.
Recensent:Bart Hovens Artiest:Yndi Halda Label:Bertus
Cover The Voodoo Fix - In Deep

The Voodoo Fix - In DeepDe Californische heren van The Voodoo Fix waren zeker van hun zaak, om hun...

Cover Wall Of Death - Loveland

Wall Of Death - Loveland Dat we bij psychedelica niet alleen meer hoeven te denken aan de jaren '70 en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT