RECENSIE: GoGo Penguin - Man Made Object

GoGo Penguin
recensie cijfer 2016-03-09 Na het succesvolle tweede album V2.0 is er Man Made Object. Het eerste album van Gogo Penguin dat op Blue Note verschijnt. Het Britse trio is van oorsprong een jazz en klassiek georiënteerde groep, maar zijn van elektronica, triphop en rock ook niet vies. De voorganger stond op de shortlist, van de Mercury Prize, voor beste album van het jaar. Dat samen met het feit dat Gogo Penguin bij één van de grootste jazzlabels heeft getekend maakt Man Made Object een veelbelovende opvolger.

Op de nieuwe schijf zijn meer invloeden te horen dan op de voorganger. Zo eindigt de track ‘Smarra’ in een bijna postrockachtige climax en duikt vervolgens de wereld van ambient in. Verrassend en spontaan. Het album biedt uitkomst waar V2.0 tekort schoot. De Britten maken voornamelijk rustgevende en onnavolgbare muziek, maar doen het net wat puntiger dan voorheen. Een track als ‘Quiet Mind’ klinkt vrolijk, leunt op een herkenbare melodie en is zelfs hitgevoelig. Dat is voor een instrumentale groep zeer opmerkelijk.

De nummers zijn oorspronkelijk opgenomen met software zoals Ableton, voordat de heren het akoestisch probeerde te benaderen. Dit heeft waarschijnlijk geresulteerd in het episch klinkende ‘Surrender To Mountain’. Dit is vooral te danken aan de hevige pianonoten. De afsluiter ‘Protest’ heeft een beat die hoogstwaarschijnlijk oorspronkelijk elektronisch was. De contrabassist speelt zo snel dat menig metalmuzikant hier wel wat van kan leren. Een intens en meeslepend einde van een eigenzinnige plaat.

Het gebeurt niet vaak dat een instrumentale groep zo spannend klinkt. Toegegeven, op nummers ‘Branches Break’ en ‘Initiate’ laat de band hun middelmatige kant zien. Het is fijn om naar te luisteren, maar is niet zo indrukwekkend als de eerdergenoemde nummers. Kortom, er is zeker ruimte voor verbetering. Echter dat zou hen niet moeten stoppen om van dit prachtige resultaat te profiteren. Man Made Object laat namelijk zien dat Gogo Penguin een bijzondere toekomst tegemoet zal gaan. Ongetwijfeld nu al één van de betere platen van dit jaar.
Recensent:Frank de Jong Artiest:GoGo Penguin Label:Blue Note
Cover Massive Attack - Ritual Spirit

Massive Attack - Ritual SpiritSpanning, daar ontbrak het een beetje aan op Heligoland , het alweer zes...

Elton

Elton John - Wonderful Crazy Night Op Wonderful Crazy Night slaat Elton John opnieuw de handen ineen met de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT