RECENSIE: Rihanna - ANTI

Anti
recensie cijfer 2016-02-26 Wie kent haar niet, Rihanna, de 28-jarige r&b zangeres uit Barbados die na de release van ‘Pon De Replay’ in 2005 maar hits bleef afvuren. Een greep uit de lijst: ‘SOS’, ‘Shut Up And Driv’, ‘Unfaithful’, ‘Umbrella’, ‘Stay’, ‘FourFiveSeconds’. De popster veroverde de muziekwereld in topsnelheid. Sinds haar opkomst heeft Rihanna élk jaar wel een nieuw album uitgebracht of een al eerder uitgebracht album in een nieuw jasje gestoken. Na de release van Unapologetic in 2012 is er daarentegen sprake van een pauze geweest. Het opvolgende jaar en ook het jaar daarna heeft de popster niets uitgebracht. Dit betekent niet dat ze heeft stilgezeten: Rihanna heeft onder andere meegewerkt aan de film Home, samen met sterren als Jim Parsons, Steve Martin en Jennifer Lopez. Nu markeert Rihanna echter haar comeback in de muziekwereld met de release van haar nieuwste en langverwachte album Anti. Hoewel Rihanna het beste als een hitmachine te beschrijven is poogt de artiest deze keer naar eigen woorden af te wijken van haar oude stijl en iets “echters” te creëren. Dus wat is het resultaat van dit experiment? Was Anti het wachten waard?

“Anti is soulful and aggressive, whether it’s lyrically, musically, or just the tone of my voice”, vertelt Rihanna in een interview met V Magazine. En inderdaad. Anti bevat opvallend meer soulelementen dan Rihanna’s eerdere werk. Of het album ook als agressief kan worden beschreven is discutabel, maar enige kracht zit er wel degelijk in. De tracklist begint met ‘Consideration’, een lekker nummer met aanstekelijke zang van gastzangeres SZA. Maar de dub-geïnspireerde track verraadt de toon van de rest van het album nog niet. Opvallend namelijk is dat Anti een grote diversiteit aan invloeden kent; reggae, country, pop, r&b en jazz, er is van alles terug te vinden. Zo heb je verder ‘Love On The Brain’, een door de vijftiger jaren geïnspireerd nummer over een destructieve relatie (rara, over wie zou dat gaan?). Of ‘James Joint’, een neo-soul nummer dat met behulp van keyboard- en baselementen een nostalgisch gevoel oproept.

Hoewel Anti variatie biedt zijn de sterkere tracks van het album de ballads. Met name ‘Close To You’ en ‘Never Ending’ zijn noemenswaardig. ‘Close To You’ is een relaxte en soulvolle pianoballad, waarvan zijn simpliciteit een welkome rust brengt. ‘Never Ending’ wordt gekenmerkt door rustig gitaarspel en harmonieuze zang, maar heeft een refrein dat toch lekker blijft hangen.

Anti is anders dan fans gewend zijn. Enkel het nummer ‘Work’ doet eigenlijk nog denken aan Rihanna’s eerdere werk, en is vergelijkbaar met haar hit ‘Rude Boy’ uit 2010. Het is fijn dat Rihanna iets anders poogt te creëren dan de grijsgedraaide dancehall hits uit het verleden. Maar met alle hype om het nieuwe album heen is Anti meer een anticlimax. Ja, er staan een paar goede nummers op, en haar experiment is te waarderen. Maar de hits ontbreken! En laten we even eerlijk zijn, Rihanna draait toch om de hits?
Recensent:Regina Bakker Artiest:Rihanna Label:Roc Nation
Cover Karma To Burn - Mountain Czar

Karma To Burn - Mountain Czar Karma To Burn (K2B) is geen band die je zal verrassen met hun albums. De...

Vertegenwoordigd

Various - De Jeugd, Vertegenwoordigd Doorgeslagen belhamels zijn ze al even niet meer, maar zo af en toe slagen de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT