RECENSIE: LaVendore Rogue - Light Up With...

Lavendore Rogue
recensie cijfer 2016-02-15 LaVendore Rogue is een vijfkoppige Britse band, die twee jaar terug voortkwam uit het uiteengaan van het bluesbandje Hokie Joint. Zanger Jojo Burgess, gitarist Joel Fisk en drummer Stephen Cutmore speelden al samen in Hokie Joint en nu, aangevuld door een bassist en een toetsenist, is LaVendore Rogue in het leven geroepen en is hun eerste album een feit.

Met dit album, Light Up With, heeft LaVendore Rogue een hele indrukwekkende prestatie geleverd. Dit album is één van de betere debuten die recentelijk verschenen zijn in het rootsrockgenre, en weet van begin tot eind te boeien. De band typeert haar muziek zelf als “Blues noir”, en na het beluisteren van Light Up With is deze benaming eigenlijk heel logisch. De authentieke, gemeende en soms grove eigenschappen die we van blues kennen worden door de band aangelengd met passievolle melodieën die sterk doen denken aan folk en americana.

Twee jaar geleden kwam de band al met een vermakelijke EP die een tipje van de sluier oplichtte, maar met de volledigheid van Light Up With komt de band past echt tot haar recht. Overduidelijke invloeden als The Rolling Stones, The Yardbirds en Dr. Feelgood zijn niet te missen, maar hieruit mag op geen enkele manier worden geconcludeerd dat LaVendore Rogue niet een eigen sound neerzet. Light Up With is echte vuige bluesrock, sporadisch dansbaar, met kritische teksten maar ook met de nodige vleugjes humor.

Vergeleken met Hokie Joint is de muziek van JoJo Burgess’ nieuwste gezelschap een stuk strakker, maar tegelijkertijd wordt de sound gemengd met eerdergenoemde invloeden uit de folk en americana, maar ook uit de hoek van Southern rock en voodooblues. Het zou de plaat verweten kunnen worden een wel erg hoge productiefactor te kennen, maar waarschijnlijk was deze productie broodnodig om van de uiteenlopende stijlen op de plaat nog een saamhorig geheel te maken. Van Fisk’s heerlijke gitaarriffjes op tracks als ‘Honey Murder’, tot de grommende stem van Burgess op tracks als ‘Dead Man’s Chest’ en ‘Play It All Night Long’. Het album kent een reeks excellente hoogtepunten en maar weinig momenten van teleurstelling.

Tekstueel is Light Up With evengoed een gevarieerd werk: ‘A.S.A.D.’ gaat bijvoorbeeld over drugsgebruik, één van de redenen dat Hokie Joint stopte te bestaan. ‘Animal’ gaat over een oplichter wiens duistere praktijken tot een einde moeten komen, terwijl ‘Riot’ als één van de opzwepende hoogtepunten van het album een onschuldige jongen bespreekt die door de politie werd neergeschoten. Zo is Light Up With op het ene moment onheilspellend en duister, en op het andere moment weer vrolijk en grappig.
Recensent:Marijn Smid Artiest:LaVendore Rogue Label:Broere Promotion
Lasse passage

Lasse Passage - Stop Making Sense And Start Making Succes Stop Making Sense And Start Making Succes , dat is de titel van het nieuwe...

Cover Celestial Wolves - Illusive Landscape Of Expression

Celestial Wolves - Illusive Landscape Of Expression CelestialWolves is een Vlaams vijftal dat volgens hun eigen omschrijving...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT