RECENSIE: Paul Verschuur - Een Nieuw Begin

Verschuur
recensie cijfer 2016-02-04 De uit het Brabantse Oss afkomstige Paul Verschuur maakt van zijn hart geen moordkuil. De man grijpt de spreekstoel die zijn solo debuutalbum Een Nieuw Begin biedt stevig vast en stort alles wat hij in zich heeft op de vijftig minuten die deze plaat hem gunt. Het resultaat is een opmerkelijk gegrond album met desondanks grote ambities. Een Nieuw Begin overtuigd door dicht bij zichzelf te blijven.

Wat direct opvalt aan de plaat is de zangstijl die Verschuur hanteert. Het heeft een directe, pretentieloze klank die je in eigen land haast nooit hoort. Grofweg gezien hoor je Nederlandse zangstemmen in twee varianten: De melodramatische snik van een schlagerzanger en de vertaalde Amerikaanse poprock- variant. De stem van Verschuur daarentegen is bijna een soort DIY-folk. Hij doet geen enkele moeite zijn accent te verbergen en schuurt constant tegen het randje van zijn bereik aan, zonder ooit die grens te passeren. Al zonder een nummer te hebben volgemaakt boeit en charmeert de 33-jarige debutant.

De nummers zelf vertellen over het algemeen kleine, uit het leven van de Brabander gegrepen verhalen, over verlies, liefde en zijn voorkeur voor het lokale landschap. Met uitzondering van ‘Omerta’, een vertelling over de opkomst en ondergang van de welbekende bende van Oss, en ‘Vuur In Het Hart’, dat verhaalt over de extreme beslissing van een depressieve man. De enorme ambities van deze nummers hadden noodlottig kunnen zijn voor de aantrekkingskracht van dit kleine album maar geeft in plaats daarvan de luisteraar een ferme schop onder zijn kont op het moment dat de aandacht lijkt te verslappen. Deze twee zijsporen liggen op de perfecte positie in de tracklist, een slimme zet.

De langere nummers op Een Nieuw Begin weten niet altijd even goed de aandacht vast te houden, ook omdat Verschuur op deze nummers vaak kiest voor een extra spaarzame begeleiding. Dit zijn echter kleine puntjes en steken echt pas de kop op bij de laatste nummers. Wie zich wel eens heeft afgevraagd of er ook een middenweg bestaat tussen de poëtische aspiraties van Blof en de boerse gezelligheid van Normaal of Guus Meeuwis kan zijn hart ophalen bij Paul Verschuur. Een man die zichzelf, zijn publiek en zijn afkomst serieus neemt en een plaat heeft opgenomen waar de passie vanaf druipt.
Recensent:Jelle Burger Artiest:Paul Verschuur Label:Eigen Beheer
Cover Go Go Berlin - Electric Lives

Go Go Berlin - Electric LivesHet jonge Deense vijftal Go Go Berlin heeft zichzelf in de nasleep van het...

Cover 4 Gents Of Jazz - Change Of Seasons

4 Gents Of Jazz - Change Of Seasons 4 Gents Of Jazz zijn vier heren die nog maar net twintig zijn. De naam...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT