RECENSIE: Depeche Mode - The Best of

Depeche Mode - The Best of
recensie cijfer 2007-01-16 Depeche Mode was één van de belangrijkste groepen van de jaren ’80 en scoorde destijds grote hits met nummers als ‘People Are People’ ‘Enjoy The Silence’ en natuurlijk ‘Just Can’t Get Enough’. In Nederland heeft de band al meer dan vijftien jaar geen grote hits meer gescoord, maar in thuisland Engeland halen ze nog regelmatig de top 10 en de band is ook steeds goede albums blijven afleveren.

Desondanks is het de vraag hoe zinvol het uitbrengen van The Best Of Volume 1 is. In 1998 verschenen immers al de verzamelaars The Singles 81 > 85 en The Singles 86 > 98 en hoewel dat dus alweer bijna negen jaar geleden is, heeft Depeche Mode sindsdien maar twee studioalbums uitgebracht. Bovendien besloegen deze verzamelaars samen drie CD’s en zijn ze dus veel completer dan deze enkele CD. Een snelle blik op de tracklisting van The Best Of Volume 1 leert dat deze inderdaad verre van compleet is. Zo ontbreken bijvoorbeeld ‘Blasphemous Rumours’ en ‘Somebody’ en staat er geen enkel nummer op van Black Celebration, door velen beschouwd als het beste Depeche Mode album.

Aan de andere kant kun je zeggen dat The Best Of Volume 1 een behoorlijk goede, zij het wat beknopte samenvatting is van de carrière van Depeche Mode. De grootste hits en de meeste andere belangrijke nummers staan erop, inclusief vier nummers van na 1998. Van deze vier is er één afkomstig van het album Exciter en twee komen van het laatste album Playing The Angel. Zoals tegenwoordig bijna standaard bij verzamelalbums, staat er op The Best Of Volume 1 ook één nieuw nummer en dit is het prachtige ‘Martyr’.

Zo’n nieuw nummer is meestal bedoeld om de echte fans, die alles al hebben, over te halen om ook deze verzamelaar te kopen. Dat is in dit geval echter helemaal niet nodig. Er zit namelijk ook nog een DVD bij The Best Of Volume 1 en deze maakt de aanschaf een must voor Depeche Mode fans (let op: er is ook een versie zonder DVD). Op deze DVD vinden we 23 videoclips plus een korte documentaire. De tracklisting wijkt op bepaalde punten af van die van de CD en is bovendien langer. Hierdoor is er op de DVD wel plek voor twee nummers van Black Celebration (‘Stripped’ en ‘Question Of Time’) en ook voor ‘Enjoy The Silence 04’, de remix die misschien nog wel mooier is dan het origineel. Ook staan de clips, in tegenstelling tot de tracks op de CD, in chronologische volgorde. Hierdoor wordt goed duidelijk hoe Depeche Mode zich door de jaren ontwikkeld heeft.

En dan heb ik het nog niet eens over de clips zelf gehad. Die zijn allemaal erg leuk om te zien. Sommige vooral vanwege de jaren ‘80 nostalgie, maar andere omdat ze gewoon een lust voor het oog zijn. Met een beetje chauvinisme kun je zeggen dat de mooiste clips op deze DVD gemaakt zijn door Anton Corbijn, met als hoogtepunt natuurlijk die van ‘Enjoy The Silence’. Ook sommige andere clips zijn echter zeer mooi, zoals bijvoorbeeld die van ‘Stripped’ (gemaakt door Peter Care) en die van ‘Enjoy The Silence 04’ (een prachtige animatie, gemaakt door Uwe Flade).

Al met al kun je zeggen dat The Best Of Volume 1, met name door de DVD, een must-have is voor de fans. Voor alle anderen is het een mooie introductie in het werk van een band die, in tegenstelling tot de meeste andere bands uit de jaren ’80, nog steeds relevant is.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Depeche Mode Label:Mute Records
Second Base - Risk to lose it all

Second Base - The Risk to lose it All Second Base is een Belgische (melodische) punkrockband. Of de leden van...

Moby - Best of

Moby - The Very Best of Moby Moby behoeft natuurlijk eigenlijk geen introductie. De sympathieke New...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT