RECENSIE: Entwine - Chaotic Nation

Entwine
recensie cijfer 2016-01-13 De Finse metalband Entwine draait dit jaar twintig jaar mee in de metalscene en bracht Chaotic Nation uit. Gevuld met niets minder dan kwaliteit, is het een plaat die laat zien dat de band zich in de afgelopen decennia heeft ontwikkeld tot een succes. De zang is nog steeds clean, aan gitaar geen gebrek en de riffs zijn wederom heerlijk om naar te luisteren.

De plaat begint met ‘End Of Silence’, dat is niet alleen een toepasselijke titel voor een eerste nummer, maar qua sound is het ook een prima keuze. Beduidend minder zwaar dan de rest van het album pakt het de luisteraar gelijk vast en neemt het mee naar de volgende nummers. Het album is hierna bijna niet meer af te zetten, omdat de nummers elkaar zeer goed opvolgen.

De eerste nummers van het album beginnen met stevige gitaarriffs en houden dit tot de laatste seconde vast, maar vanaf ‘As We Arise’ beginnen de nummers met alleen de vocals van Mika Tauriainen en een clean gitaar op de achtergrond. Dit laat zien dat de band tot meer in staat is dan wat we aan het begin van de CD van ze hoorden en verdient daarom dan ook niets meer dan lof. Het harmonieuze aspect van het genre waarin Entwine actief is komt dan ook vooral in dit gedeelte goed naar voren.

Concluderend kunnen we zeggen dat dit een mooi album is om de twintigste verjaardag van de band mee te vieren. Alle instrumenten komen even goed naar voren en er is dan ook voor ieder wat wils op dit album te vinden. Buiten hetgeen wat we gewend zijn laat de band ook zijn veelzijdigheid zien met knipoogjes naar andere stijlen, zoals in de bridge van ‘Adrenalize’. Of het de kroon op hun werk is, is op dit moment nog moeilijk te zeggen, zeker na het succes van het eerdere album Gone, waarmee ze echt doorbraken. Maar de combinatie van trouw aan eigen sound en nieuwe ervaring is fantastisch en deze plaat is ermee doordrenkt.
Recensent:Tim Jongenelen Artiest:Entwine Label:Spinefarm
Cover Devin Townsend Project - Ziltoid Live At The Royal Albert Hall

Devin Townsend Project - Ziltoid Live At The Royal Albert HallWanneer Slaapt Devin Townsend eigenlijk? Je struikelt bijna over de...

Cover Shining (Zweden) - International Blackjazz Society

Shining (Noorwegen) - International Blackjazz Society “I won’t stand where you all stand, I have a rule in my hand, I made this,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT