RECENSIE: CocoRosie - Heartache City

Cocorosie
recensie cijfer 2015-12-09 CocoRosie/b> is moeilijk in hokjes te plaatsen. Toen in 2004 het debuut verscheen benoemde menig muziekcriticus het album tot lo-fi freak folk, maar elf jaar en vijf studioalbums later zijn de twee zusjes lang niet meer zo simpel te classificeren. Heartache City is een mooie versmelting van mierzoete muziekdoosdeuntjes, de zo mogelijk nog zoetere zang van de zusjes Casady en een stel minimalistische hiphopritmes. Dit klinkt misschien wat simpel, maar toch is Heartache City een complex album dat gesierd wordt door tegelijkertijd een muzikale speelsheid en een ernstige ondertoon.

Prostitutie, geslachtsidentiteit, angst voor de dood en angst voor het leven: dit is slechts een greep uit de thema’s die gedurende de tracklist van Heartache City de revue passeren. Tekstueel zijn de dames diepzinnig poëtisch, af en toe tot aan het cryptische toe, maar laten ze tegelijkertijd ook heldere betekenissen doorschijnen. Zoals we van het duo gewend zijn wordt er voor taboes niet geweken: ze zingen over hun moeizame relatie met hun ouders en hun Indiaanse moeder, over “Little Lolitas”, over masturberende slakken en over een neergeschoten zwarte man. Af en toe is er aan de teksten geen touw meer vast te knopen: er wordt constant van de hak op de tak gesprongen en omdat er gebruik wordt gemaakt van lastig te doorgronden metaforen is de betekenis soms lastig te ontcijferen. Dit is zonde, zeker bij een album als dit, waarbij de tekstuele thematiek een vrij cruciale rol speelt.

Muzikaal is het album minder ingewikkeld. Na een tweetal uitgebreid geproduceerde albums die bol stonden van de samenwerkingen keert CocoRosie met Heartache City terug naar het simplisme en minimalisme waar ze ooit mee begonnen zijn. Zelfs de lo-fi lijkt af en toe terug te komen: 'Forget Me Not' is een uitstekend voorbeeld van hoe het gebruik van lo-fi vocale productie een hele mooie laag aan het nummer toe kan voegen. De zang van CocoRosie vormt één van de sterkere kanten van het album; de zusjes maken uitstekend gebruik van hun lieflijke, zachte stemmen om een intieme sfeer te creëren die af en toe doet denken aan artiesten als Regina Spektor, Kate Nash of St. Vincent. Naast de terugkerende gitaardeuntjes en muziekdoos-geluiden maakt het duo tevens gebruik van een stel andere instrumenten, waaronder bijvoorbeeld een trompet, een viool en een accordeon. Deze instrumenten blijven veelal op de achtergrond, maar voegen desondanks een interessante dimensie toe.

Een samenhangend geheel is CocoRosie’s Heartache City niet, maar door een stel interessante teksten, mooie zang en uitstekend gebruik van zachtzoete deuntjes en minimalistische ritmes is het album toch een mooie toevoeging aan het oeuvre van de twee zusjes.
Recensent:Marijn Smid Artiest:CocoRosie Label:Konkurrent
Cover Anathema - A Sort Of Homecoming

Anathema - A Sort Of HomecomingHet is fantastisch om te zien dat een band als Anathema haar geluid maar...

Cover Angie Stone - Dream

Angie Stone - Dream Hoewel ze bij het grote publiek nooit erg bekend is geworden, is het verhaal...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT