RECENSIE: Intronaut - The Direction Of Last Things

Intronaut
recensie cijfer 2015-12-22 De mensen die beweren dat er weinig rek meer zit in het metalgenre hebben kort door de bocht gezien een punt. Dat er uitzonderingen zijn op deze stelling, bewijst Intronaut uit Los Angeles. Dit viertal is inmiddels met The Direction Of Last Things alweer toe aan album nummer vijf en wat de band hier neerzet mag gerust indrukwekkend worden genoemd. De basis is enerzijds metal die ergens tussen Mastodon en Tool in ligt, maar anderzijds is dit voor de bands slechts een vertrekpunt naar vele invloeden en sferen.

Luister maar eens naar opener 'Fast Worms' die begint met Mastodon-achtige monsterriffs om ineens in het midden te stoppen en te beginnen aan een waanzinnig instrumentaal middenstuk dat het midden houdt tussen The Police en Rush. Luister hoe drummer Danny Walker hier zijn kunnen laat horen. 'Digital Gerrymandering' mengt Tool met postrock, en klinkt op momenten dromerig, zoals het helaas ter ziele gegane Oceansize dat ook zo fraai deed. Op 'The Pleasant Surprise' vormen de woeste grunts van zanger/gitarist Sacha Dunable een mooi tegenwicht voor de mathmetalriffs en de cleane refreinen.

Het absolute hoogtepunt wordt bereikt in 'The Unlikely Event Of A Water Landing' dat prachtig begint als Oceansize ten tijde van Effloresce, dan een uitstapje maakt richting Cynic en vervolgens terecht komt in een heerlijk sfeerrijk fusionbadje. Fantastisch. 'Sul Ponticello' begint wild om zich heen maaiend, maar gaat al snel over in een zich telkens verschuivend ritme, maar kent ook een dromerig middenstuk.

Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar The Direction Of Last Things is opgenomen in vier dagen! Het maakt het album alleen nog maar indrukwekkender. De mix werd gedaan door Devin Townshend en die heeft het geheel een mooi helder geluid gegeven waarin ieder instrument afzonderlijk te beluisteren is. Een verademing tussen al die dichtgeplamuurde producties van tegenwoordig. Voor de avontuurlijk ingestelde metalfan is Intronaut een aanrader en dit album een van de beste releases in het heavy genre van 2015.
Recensent:Mark Michels Artiest:Intronaut Label:Century Media
Cover Swallow the Sun - Songs From the North I, II & III

Swallow the Sun - Songs From the North I, II & IIIToen ondergetekende onlangs een interview met Swallow the Sun las aangaande...

Cover Firespawn - Shadow Realms

Firespawn - Shadow Realms Het verhaal van Firespawn begint in 2012 als Zweedse deathmetal veteranen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT