RECENSIE: Skyway Avenue - Make It Real

Skyway
recensie cijfer 2000-01-18 Na een poos actief te zijn geweest als coverband besloot Skyway Avenue uit het Limburgse Nederweert eens uit een ander vaatje te tappen. Hoewel de muzikale voorkeuren van de vijf leden behoorlijk uiteen lopen bleken er toch een aantal gemene delers te zijn. Met groepen als Toto en Fleetwood Mac in het achterhoofd is de band aan de schrijftafel gaan zitten met als resultaat het in eigen beheer uitgebrachte Make It Real.

Het geluid van het vijftal laat zich volgens de band zelf het beste omschrijven als ”Classic rock anno 2015”. Die belofte wordt min of meer ingelost met opener ‘Look Around’. De klassieke opbouw en dito structuur van het nummer knikt inderdaad naar de (zeer) softe klassieke ‘rock’ van Hall & Oates en zo nu en dan inderdaad (eighties) Fleetwood Mac.

‘Cold Hearts’ en ‘Sleeping Song’ zijn de rockers op het album welke qua gitaargeluid gevaarlijk dicht in de buurt komen bij op drift geraakte hairmetalacts uit, wederom, de jaren 80. Mik op Heart gemixt met Mötley Crüe en misschien wat Van Halen. Helaas ontbreken de kenmerkende huge refreinen van de zojuist genoemde acts. En zonder zulke hooks vraag je je toch af wat precies het bestaansrecht van die bands was.

Ook de knik naar Toto is goed hoorbaar tijdens het toffe slap-bass intro, en dito basloopje van ‘The Game’. Het nummer zit vernuftig in elkaar, maar ook hier geldt dat het ‘grootse’ mist. Het blijft te veel in de klassieke couplet-refreinstructuur hangen en mist daardoor alle dynamiek waar juist de grote voorbeelden van de band patent op hadden.

Het is duidelijk te merken dat de heren en dame van Skyway Avenue hun instrumenten goed onder de knie hebben. De zeven tracks op Make It Real zijn vanuit technisch oogpunt zeker geen slechte nummers. Daarbij wordt er duidelijk hard gewerkt om de composities met overgave te brengen, maar toch is het allemaal wel heel erg het braafste jongetje uit de klas. Er wordt nergens een randje opgezocht (laat staan dat men er overheen gaat) en de band blijft ten alle tijden keurig binnen de lijntjes zoals ze ooit uitgetekend zijn door de muziekdocenten. is zeker geen valse start voor de Limburgers maar een flinke slok creatieve input en eigenheid zou wonderen doen. Zo ook een wat minder gedateerd jaren tachtig pony-rockgeluid. Iets minder haar, iets meer metal.
Recensent:Lennert Oosterling Artiest:Skyway Avenue Label:Eigen Beheer
Cover Oskamp - De Nieuwe Gezelligheid

Oskamp - De Nieuwe GezelligheidDe Utrechtse muzikant Joost Oskamp begon zijn carrière als bassist in de...

BB

Boogie Beasts - Come And Get me Wie wel eens over de Belgische wegen heeft gereden, kent de gevaren....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT