RECENSIE: New Model Army - From Here

NMA
recensie cijfer 2019-12-08 Terwijl de heren van New Model Army kalmpjes aan hun vierde decennium binnen marcheren, mag de wereld voor From Here zodoende voor de vijftiende (!) keer de balans op maken.

De scherpste randen zijn zo langzamerhand wel van de klassieke linkse crustpunk/folkrock af. Soit. Het militante mag dan plaats hebben gemaakt voor een iets introvertere kijk op de wereld, er is aan heilig vuur absoluut nul ingeleverd. De kunst van het kraakhelder verpakken van vileine sneren en oprechte woede is weergaloos. De beeldspraak nog steeds fenomenaal. Tussen ons gezwegen: New Model Army is niet alleen een naald in een hooiberg als het gaat om authenticiteit, New Model Army is een genre.

De band is bovendien in bloedvorm zo blijkt, en men vlamt uit de startblokken. De karakteristieke stuwende ritmesectie en de steeds warmer klinkende stem van eeuwig boegbeeld Justin Sullivan blijven een hypnotiserende combinatie. Dat het album in het middenstuk iets lijkt weg te zakken, zegt echter meer over hoe hoog de lat ligt in het eerste gedeelte, dan dat het doet over de kwaliteit van de overige tracks. Het eerste kwart van de plaat kan met ‘Passing Through’, ‘Never Arriving’, ‘The Weather’ en ‘End Of Days’ namelijk zonder blikken of blozen als Instant Classic weggezet worden. Diezelfde vlieger gaat op voor afsluiter ‘From Here’.

Thematisch lijkt er gek genoeg een soort gelatenheid in de woorden geslopen die we niet niet gewend zijn van Sullivan. Alsof er nu dan eindelijk echt niks meer te winnen valt. Het zal de leeftijd zijn. Iets te oud om echt te vechten, iets te ervaren om echt hoopvol te blijven. ”And we gaze down like little gods. Our feathers think they’re wings. The glass believes it’s diamond and the courtiers think they’re kings. And the more of this we take inside the stupider we become. Repeat after me, I am the master of nothing”. Doeltreffend en fraai als altijd. Angstaanjagend evenzo. Want als zelfs onverschrokken aanjagers van zijn kaliber het bijltje erbij neer lijken leggen, kan het niet anders dan dat ‘het systeem’ als winnaar uit de bus zal komen. En dan heeft de wereld een groter probleem dan we wellicht in durven zien en Sullivan zelf ooit heeft durven bezingen. Gelukkig is het daar nog niet te laat voor.

From Here raakt alles wat je wilt van een band als New Model Army. Een zeer, zeer, knap staaltje.
Recensent:Lennert Oosterling Artiest:New Model Army Label:V2 Records
Cover Kaiser Chiefs - Duck

Kaiser Chiefs - Duck Kaiser Chiefs heeft zichzelf in een bedenkelijke hoek weten te duwen. De...

Cover Sinkane - Depayse

Sinkane - Depayse Dépaysé is het derde album van de in Soedan geboren multi-instrumentalist...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT