RECENSIE: The Balkun Brothers - Balkun Brothers

Balkun
recensie cijfer 2015-12-13 De broers Nick en Steve Balkun vinden hun oorsprong in Hartford, Connecticut. Gezegend met muzikaal talent en geïnspireerd door de sound van delta blues richtten ze in 2010 hun eigen band, simpelweg Balkun Brothers genoemd, op. Er volgen vanaf 2013 drie EP’s die, voornamelijk in regionale kringen, goed worden ontvangen. Afgelopen januari bracht de band hun eerste volledige studioalbum ReDrova op de markt en amper tien maanden later is daar al de opvolger. We mogen concluderen dat de gebroeders Balkun productieve genen hebben, al dienen we wel vast te stellen dat drie eerder opgenomen nummers een heuse rentree maken. Dat neemt niet weg dat de Balkun Brothers vastberaden zijn, met twee goed gevulde wapenfeiten op zak, na Amerika nu ook de rest van de wereld te veroveren.

Opener ‘Been Drivin’’ laat er geen gras over groeien en maakt direct duidelijk dat Balkun Brothers bruist van energie. Het is een overweldigend en catchy startschot dat wat doet denken aan hun succesvolle Britse genregenoten Royal Blood. Hoewel het gaspedaal vervolgens niet meer zó hard wordt ingedrukt, grijpen de composities de luisteraar bij de strot en weigeren ze die gedurende het album los te laten. De heerlijk smerige gitaarriffs, rauwe teksten over vreemdgaande vrouwen en minutenlange solo’s om je vingers bij af te likken zijn het devies bij de Balkun Brothers. Het is overigens niet alleen bluesrock dat de klok slaat. ‘Mean Town Blues’ en ‘The Painkillers’ zijn bijvoorbeeld een prettige knipoog naar de psychedelische rock , ‘Bapadubap’ neigt zelfs naar de funkmuziek en een nummer als ‘Cold Heart’ zou niet misstaan op een hardrockplaat. Voor het eerbetoon aan hun grootste inspiratiebron wordt het geduld op de proef gesteld, maar het wachten op slotstuk ‘Rainy Day Front Porch Blues’ zal worden beloond wanneer je net als deze broers een voorliefde hebt voor de delta blues uit de jaren dertig en veertig.

Ondanks de veelzijdigheid klinkt Balkun Brothers als een prettig samenhangend geheel. Bovendien worden de broers vakkundig bij de hand genomen door niemand minder dan Popa Chubby, die hun album produceerde en de broers meenam op zijn Europese tour. Zijn invloed is te horen. Balkun Brothers klinkt gelikter, volwassener en energieker dan hun voorgaande werk. Met ruim tweehonderd optredens in één jaar zit het met de werklust wel goed. Het is slechts wachten op een doorbraak voor Balkun Brothers. De basis is met hun nieuwste plaat zonder twijfel gelegd.
Recensent:Doron Ketelaars Artiest:The Balkun Brothers Label:Dixiefrog
Cover Vast Countenance - With Muffled Drum

Vast Countenance - With Muffled Drum17 juli 2014. Cor Pan post een foto op zijn Facebookpagina. ”Mocht hij...

Cover Princeton - Autumn Skies

Princeton - Autumn Skies Princeton is een poprockband uit de prinsenstad Delft, die met Autumn...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT