RECENSIE: British Sea Power - Sea Of Brass

BSP
recensie cijfer 2015-12-21 Bijna vijftien jaar bestaat het Engelse British Sea Power inmiddels. Die tijd leverde de band zes volwaardige albums af waarop voldoende te genieten viel. Dat vonden de heren zelf schijnbaar ook, want Sea Of Brass is geen nieuw studioalbum maar een verzameling oude nummers in nieuwe jasjes. Jasjes van koper, welteverstaan. De band tourde de afgelopen jaren namelijk met meerdere brassbands door Engeland en dat beviel kennelijk zo goed dat er besloten werd om ook studioversies op te nemen. Resultaat: een dubbel-LP met veertien nummers en een uitgeklede CD-versie (hier besproken) met acht nummers. Grote vraag: hoe zit dat nieuwe koperjasje de oude nummers?

Het album opent met ‘Heavenly Waters’, een obscuur B-kantje van debuutplaat The Decline Of dat verrassend sterk klinkt. De blazers knallen er meteen goed in, waarna een synthesizer het instrumentale nummer draagt. Het heeft iets weg van Sigur Rós en klinkt wezenlijk anders dan wat we van British Sea Power gewend zijn. Het is dan ook jammer om na wat zoekwerk te moeten vaststellen dat het origineel ook al een ijzersterke track blijkt te zijn. Daarmee is meteen het grootste pijnpunt van deze plaat aangewezen.

Waar de albumtitel namelijk een zee van kopergeschal doet vermoeden, blijkt in de praktijk dat de blazers voornamelijk worden ingezet om de hoogtepunten waar de band naar toe bouwt van wat extra cachet te voorzien. Dit subtiele gebruik leidt er toe dat de blazers eigenlijk alleen wat toevoegen als de luisteraar er eens goed voor gaat zitten. Een uitnodiging om dat ook daadwerkelijk te doen blijft echter achterwege omdat het tempo vrij laag ligt en er te weinig spannends gebeurt. De uitstekende, drijvende baslijnen maken veel goed, maar het kan niet de bedoeling van dit project zijn geweest dat deze de meeste aandacht trekken.

Is Sea Of Brass dan ook een slechte plaat? Nee, absoluut niet. De gekozen nummers zijn in hun originele versie al sterk en de blazers voegen, hoe subtiel ook, daadwerkelijk aan elke track iets toe. Dat komt grotendeels doordat de gelaagde, slimme muziek van British Sea Power en het bombastische kopergeschal als puzzelstukjes in elkaar schuiven. Gecombineerd met de warme, volle productie leidt dat er toe dat alle nummers beter klinken dan in de originele studioversie. Met name afsluiter ‘The Great Skua’ mag er zijn.

Desondanks zijn de verschillen te miniem om de volle mep voor te verlangen, en dat doet de band helaas wel. Als ook de keuze om liefst zes nummers achter te houden voor de vinylversie wordt meegenomen, moet worden geconcludeerd dat de CD-versie te weinig te bieden heeft voor degenen die al meer werk van de band in huis hebben. Voor degenen waarvoor dat niet geldt is Sea Of Brass echter een uitstekende kennismaking met British Sea Power.
Recensent:Bart Hovens Artiest:British Sea Power Label:Bertus
Cover Soldiers Of Fortune - Early Risers

Soldiers Of Fortune - Early Risers Soldiers Of Fortune is een supergroep die bestaat uit leden van Chavez,...

Cover Gentleman's Dub Club - The Big Smoke

Gentleman's Dub Club - The Big Smoke In Nederland is de Engelse band Gentleman’s Dub Club nog vrij onbekend. In...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT