RECENSIE: Joël Sarakula - The Imposter

Sarakula
recensie cijfer 2016-01-25 Geboren in Australië, maar woonachtig in Londen is retro indiepopartiest Joel Sarakula. Met zijn gevoel voor soul en een fascinatie voor een verscheidenheid aan muziekstijlen, heeft hij inmiddels naam gemaakt in verschillende clubs en festivals in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Australië. Ook is hij te horen en te zien geweest op onder andere de BBC, Qradio en Absolute Music. Sarakula is een songwriter die heel Europa afreist voor inspiratie. Van kroegen tot afgelegen vissersdorpen in Noorwegen, niets is te gek voor deze Australische artiest. Zijn muziekstijl toont invloeden van artiesten zoals Sly Stone en Elvis Costello, maar doet hier en daar ook denken aan hedendaagse songwriters zoals Beck. Na de release van zijn laatste single ‘Northern Soul’ is nu zijn album verschenen onder de naam The Imposter. De vraag is, zet Sarakula met dit album ook zijn stempel op Nederland en België?

Zijn liefde voor retrosoul blijkt al snel uit het eerste nummer ‘They Can’t Catch Me’, een nummer dat luisteraars met een relatief rustige ondertoon meeneemt terug in de tijd. Dit is kenmerkend voor de gehele tracklist, waarin duidelijk invloeden te vinden zijn uit de poprock van de jaren zestig, zeventig en tachtig. Daarnaast is er een grote variatie aan instrumenten te horen. Trompetten, piano’s, orgels, relaxte baslijntjes, The Imposter heeft het allemaal. Met zo’n knipoog naar een grote diversiteit aan muziekstijlen en het gebruik van de talloze instrumenten je je afvragen of het allemaal niet wat te veel is. Hoewel elk nummer op zichzelf wel voldoet als achtergrondmuziekje, biedt het album als geheel opvallend weinig rust en eenheid wanneer je het volume omhoog draait. Hoewel er in ‘When The Summer Ends’, ‘Children Of A Higher Light’ en de eerdergenoemde single ‘Northern Soul’ wel degelijk potentiele hits schuilen, roept de rest van het album door het gebrek aan samenhang weinig interesse op.

Joel Sarakula is een getalenteerde vrije geest, dat is te merken aan zijn muziek. En hoewel zijn kalmerende stem niet verkeerd is om naar te luisteren, slaagt Sarakula er met The Imposter niet in om zijn ideeën en gedachten tot een coherent geheel te vormen. Voor de een is de variatie misschien juist leuk, maar voor veel anderen zal het album nét iets te veel van alles zijn.
Recensent:Regina Bakker Artiest:Joël Sarakula Label:Elevate Records
Cover HAN - Lawless Local Heroes

HAN - Lawless Local HeroesDe Groninger Han Uil, artiestennaam HAN , is als leadzanger en gitarist veel...

Cover Faith Healer - Back To Zero

Faith Healer (NL) - Back To Zero Denk je toch even met een nieuw popzangeresje te maken te hebben, maar niets...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT