RECENSIE: Jay-Z - Kingdome Come

Jay-Z - Kingdom Come
recensie cijfer 2006-12-29 Het is weer enkele jaren geleden dat de zelfgekroonde koning van de hiphop zijn laatste album uitbracht. Gezien zijn aangekondigde pensioen zou The black album ook het laatste album van de grootmeester geweest moeten zijn. Bloed kruipt echter waar het niet gaan kan en ook Jay-Z kon het niet laten om een nieuw album te droppen. Voor Kingdom come is weer een heel blik aan producers opengetrokken en dat zijn niet de minste namen. Onder andere Dr Dre, Just blaze, Kanye West, the Neptunes en Chris Martin van Coldplay verzorgden nummers op het album.

De verwachting was dan ook hoog. Helaas zijn al deze grote namen verantwoordelijk voor middelmatige beats. De cd kabbelt voort zonder noemenswaardige uitschieters. Dit geldt zowel in positieve als in negatieve zin. Jay-Z zelf heeft ook niet echt de moeite genomen om opzienbarende teksten te schrijven en het geheel maakt een wat plichtmatige indruk. Ook het maatschappelijk betrokken nummer 'Minority report', over de gevolgen van de orkaan Katrina in New Orleans, kan daar helaas geen verandering in brengen.

Al met al lijkt het op het eerste gezicht een tegenvaller, vooral omdat de cd niet nodig was. Als je met pensioen bent en geld genoeg hebt, een eigen label, dus geen druk om cd’s uit te brengen dan is er tijd voor een meesterwerkje. Een meesterwerk is iets wat dit album niet is, maar daarmee is het zeerzeker geen slechte cd. Elke andere artiest die dit gemaakt had was geprezen voor dit album. Als je enkele keren luistert kom je alleen tot de conclusie dat het geen hiphop album is. En wanneer je luistert met de inslag dat er een popalbum opstaat is het geheel ineens een stuk beter te verteren. Het nummer 'Lost Ones' is bijvoorbeeld een erg lekker soul nummer. Over het duet met zijn vrouw en Destiny’s child zangeres Beyoncé zullen de meningen verschillen. De hiphop puristen zullen het wellicht niets vinden, als popnummer is het daarentegen zeer geslaagd. Laat dit laatste nou de algehele conclusie zijn over het album. Jay-Z heeft misschien wel teveel geld en roem om nog overtuigend boze en maatschappijkritische hiphop te maken, maar genoeg kwaliteit in zich om een goed popalbum af te leveren.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Jay-Z Label:Roc-a-Fella
The Game - Docters Advocate

The Game - Doctor's AdvocateBijna twee jaar en flink wat “Beef” later komt de West Coast rapper en...

InQuod - Shadows of the sun

InQuod - Shadow of the Sun Sinds 2004 is de band Inquod de bollenstreek actief, eind 2006 zag hun demo...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT