RECENSIE: Petite Noir - La Vie Est Belle / Life Is Beautiful

Petite Noir
recensie cijfer 2015-12-17 Petite Noir, het alias van de Zuid-Afrikaanse muzikant Yannick Ilunga, is een vat vol curieuze tegenstrijdigheden. Ilunga heeft een zeer diverse achtergrond, zijn ouders komen uit Congo en Angola en via de Amerikaanse zangeres Solange Knowles (ja, het zusje van, maar in haar eigen recht ook een zeer succesvol muzikante) is hij terecht gekomen bij het grote Britse Indie-label Domino Records, onder andere de thuishaven van de Arctic Monkeys. Met een halve wereld in zijn achterzak maakt hij een gigantisch diverse soort muziek. Het enige wat het echter niet genoemd kan worden is, ironisch genoeg voor een Afrikaanse muzikant, wereldmuziek.

Integendeel, het schuurt nog beter tegen uiterst Westerse stijlen als pop, punk en new wave aan. Omdat het als geheel nogal moeilijk te omschrijven is heeft Ilunga maar zijn eigen term opgegooid: Noirwave. Naast de esthetiek is ook de inhoud van zijn eerste album La Vie Est Belle/Life Is Beautiful divers en moeilijk te doorgronden. De boodschap van hoop en leven steekt er gezien de titel uiteraard boven uit, maar het is wel een gevoel dat met veel pijn en moeite is komen bovendrijven. De kracht die Ilunga moet opbrengen om deze gevoelens te laten stralen voel je, het zorgt voor een bijzondere frictie in zowel tekst als geluid. De muziek raakt je op een heel directe wijze.

Eerste single ‘MDR’ weet de volledige boodschap (en dat is allesbehalve een gemakkelijke taak) in één zin samen te vatten: ”I love you till the motherfuckin’ very end. De tekst en vooral de wijze waarop Ilunga deze oplevert is ingetogen maar vol vuur, duizend gevoelens samengevat in een gekozen toon. Dit is precies waar Petite Noir in uitblinkt, een vrachtlading aan gevoelens en motieven samenvatten in kleine gebaren. Het is een zeldzame kwaliteit tegenwoordig, zeker als je je bedenkt wat voor ongewone weg Ilunga heeft bewandeld. Terughoudendheid lijkt daar dwars tegenover te staan.

Petite Noir was aan het begin van 2015 getipt als één van de meest veelbelovende nieuwe artiesten in lange tijd. La Vie Est Belle/Life Is Beautiful is niet het beste album van het jaar, maar wel één van de meeste bijzondere. Een onnoemelijk aantal stijlen, gevoelens en achtergronden komen samen in een rijkelijk gevuld geheel. Het is een album dat je moet ervaren.
Recensent:Jelle Burger Artiest:Petite Noir Label:V2 Records
Cover Atlas Road Crew - Halfway To Hopkins

Atlas Road Crew - Halfway To HopkinsHet in 2011 opgerichte Atlas Road Crew brengt met Halfway To Hopkins het...

Cover Malevolent Creation - Dead Man’s Path

Malevolent Creation - Dead Man`s Path Het Ameikaanse Malevolent Creation bestaat al sinds 1987. De band ontstond...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT