RECENSIE: Peter Groot Kormelink - Weerkommen

PGK
recensie cijfer 2015-11-16 Er zijn zat Nederpopbands die men puur en alleen onthoudt aan de karakteristieke stem van de zanger. Wat dacht u van Joost Marsman van Is Ook Schitterend? Erik Mesie van Toontje Lager? We kunnen nog wel even doorgaan. Peter Groot Kormelink is ook zo`n zanger. Met Splitsing scoorde de Achterhoeker hits met ‘Wind En zeilen’, ‘Recht Uit het Hart’ en ‘Een Zomer Lang’ om vervolgens met Jazzpolitie de grote hit ‘Liefdesliedjes’ te maken. Als tekstschrijver vervolgde Groot Kormelink zijn carrière onder andere bij Kinderen Voor Kinderen en hij bedacht en produceerde verschillende muziektheaterproducties. Toen een paar jaar geleden zijn zus overleed begon Peter Groot Kormelink aan liedjes in het dialect. Het resultaat? Een album volledig in het Achterhoeks geschreven en gezongen. De titel? Weerkommen, wat staat voor ”Kom nog eens terug”.

Het album is een fraaie liefdesverklaring voor alles waar de Achterhoek voor staat. Het zijn de herinneringen van Peter Groot Kormelink`s jeugd en afkomst die voor een ieder die de Achterhoek wel eens bezoekt, herkenbaar zijn. Dat de in Groenlo geboren zanger zelf niet meer in de Achterhoek woont en met enige afstand naar de omgeving kan kijken, zal daarbij helpen voor de neutralere luisteraar. Al is het dialect natuurlijk wel een dingetje. Voor die mensen biedt het tekstboekje uitkomst, want hoewel er (gelukkig) niet is gekozen voor de vertalingen naast de Achterhoekse teksten is er bij elke tekst een beschrijving van waar het lied over gaat. En er valt toch ook wel het een en ander uit het dialect op te maken. Een zin als ”A`j weerkommen wilt dan mo`j eerst weg” uit de opgewekte titeltrack behoeft toch eigenlijk geen uitleg.

Dat er minstens net zoveel aandacht aan de muziek is besteed als aan de teksten, maakt van Weerkommen een fijne popplaat waardoor de taalsoort minder van belang is. Wanneer het album zou bestaan uit dertien kleine kabbelende mijmeringen over de Achterhoek, dan zou Weerkomen vooral voer voor de lokale liefhebber zijn, maar doordat de zanger afwisseling zoekt in de arrangementen en stijlen wordt ook een Randstedeling als deze recensent gegrepen. Afsluiter ‘Angoan’ bijvoorbeeld, doet wat denken aan de soul van De Dijk, dus dat is uitpakken geblazen, inclusief dominant orgel.

Met ‘Dat Land Dee Leu’ levert Groot Kormelink een van de sterkere songs van de plaat. Alles ademt de liefde voor de omgeving, net als ‘Brabant’ van Guus Meeuwis dat doet. Het lied zou zo het nieuwe volkslied van de Achterhoek kunnen zijn. Zo wisselt de zanger ijzersterke songs als het intense ‘Onmundig’, het luchige ‘Deerntje’ en de titeltrack af met mindere broeders als het wat melige ‘Boer`n’. ‘Wi-j Bunt Het Verschil’ met hulp van Mieke Stemerding (De Gigantjes) is daarentegen weer een sterk meeslepend duet.

Peter Groot Kormelink is erin geslaagd een herkenbaar beeld van de Achterhoek te schetsen. De liefde voor de streek wordt in verschillende goedpassende muzikale jasjes gestoken en dat maakt Weerkommen een sterke reclamezuil voor de Achterhoek. Een uithangbord waar hoorbaar met hart en ziel aan is gewerkt.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Peter Groot Kormelink Label:Marista
Cover Eric Bibb and JJ Milteau - Lead Belly`s Gold

Eric Bibb and JJ Milteau - Lead Belly`s Gold‘The House Of The Rising Sun’, ‘Midnight Special’, ‘Where Did You Sleep Last...

Cover Maître Gims - Mon Coeur Avait Raison

Maître Gims - Mon Coeur Avait Raison Je kunt de van origine Congolese rapper Maître Gims in Frankrijk met een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT