RECENSIE: Melissa Etheridge - This Is M.E.

M.E.
recensie cijfer 2015-03-27 Ineens stond ze daar, op het grote podium van Pinkpop, editie 1990, een kleine blonde vrouw met een zwarte twaalfsnarige gitaar. Ze had net een wereldhit achter de rug met ‘Like The Way I Do’, de grote doorbraak. We hebben het natuurlijk over Melissa Etheridge die haar carrière op deze manier stormachtig begon. Een hit van het kaliber ‘Like The Way I Do’ is er nooit meer gekomen, maar de fans bleven haar en haar muziek trouw. Haar concerten, die regelmatig de drie uur aantikken, zijn legendarisch. De tomeloze energie die ze aan de dag legt, om haar typisch Amerikaanse rock met de autobiografische teksten aan de man te brengen, maken haar geliefd.

Met haar album Yes I Am uit 1993 maakte Melissa een statement met iets wat wij al lang wisten en waar we in Nederland achteloos onze schouders over ophalen, maar wat in het puriteins Amerika toch nog hard aankwam; Melissa Etheridge is lesbisch en dat wil ze weten. Ook de jaren erna had ze altijd genoeg stof om over te zingen, zoals haar scheiding in 2000, haar nieuwe relatie, en het feit dat ze ook nog eens borstkanker kreeg.

Op haar twaalfde album This Is M.E. laat Etheridge wederom horen geen blad voor de mond te nemen. De teksten, uit haar leven gegrepen, handelen over liefde en passie met soms een licht erotische ondertoon en haken prima aan bij de stoere muziek. Ze rockt en ronkt als nooit tevoren en wisselt de potige rock fraai af met countryachtige stukken. Het is niet voor niets dat ze het vrouwelijk equivalent van Bruce Springsteen wordt genoemd.

De opener ‘I Won’t Be Alone Tonight’ is stoer en stampend, maar wordt gevolgd door het huppelende en hitgevoelige ‘Take My Number’ waarin de bekende (akoestische) gitaarakkoorden weer prominent aanwezig zijn. Dit is absoluut een van de prijsnummers van de plaat en doet denken aan de eerste platen van Melissa. Ook ’A Little Hard Hearted,’ het boeiende duet met YouTube-ster Sam Tsui ligt direct lekker in het gehoor. De countrykant van Melissa wordt benadrukt in ‘Do It Again’ en ‘A Little Bit Of Me’. Dat Melissa soms lekker kan rocken is bekend, maar het rauwe gitaargeweld in het suggestieve ‘Ain’t That Bad’ (”Ummm, I Got a sugarpie honeycomb”) voegt weer een nieuwe dimensie toe. Een ander hoogtepunt is ‘LIke A Preacher’, ook al zo’n nummer dat direct lekker in het gehoor ligt.

Nergens is te horen dat Melissa Etheridge alweer 53 is. This Is M.E. is een van de beste albums uit haar oeuvre en haar beste sinds jaren. De plaat haakt moeiteloos aan bij de megasellers uit de jaren negentig . De zeer geïnspireerd klinkende Melissa kan zo makkelijk nog jaren mee.
Recensent:Jan Didden Artiest:Melissa Etheridge Label:SPV
Cover Circa Waves - Young Chasers

Circa Waves - Young ChasersDat het Britse muziekblad NME, in navolging van Radio One goeroe Zane Lowe,...

Cover Karin Park - Apocalypse Pop

Karin Park - Apocalypse Pop Karin Park is een extravagante Zweedse popprinses met een rauw randje. Met...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT