RECENSIE: Mammoth Penguins - Hide And Seek

Pengyins
recensie cijfer 2015-08-08 Na negen jaar lang in de populaire Britse indiepopband Standard Fare te hebben gespeeld, is het voor zangeres Emma Kupa tijd om een nieuw avontuur aan te gaan. Niet dat de muziek van Mammoth Penguins nou een schokkende stijlwisseling is, de groep maakt als haar vorige band fijne indiepop met een DIY-randje. Weinig nieuws onder de zon dus, maar gelukkig hoeft er aan een ijzersterke formule ook weinig geschaafd te worden.

Hide And Seek bestaat uit twaalf korte maar krachtige songs die zelden boven de drie minuten uitkomen. Gekoppeld met een behoorlijk basic geluid (bas, gitaar en drums) -Mammoth Penguins is een echt trio en gebruikt in de studio ook niet meer dan wat ze op het podium ter beschikking hebben- voelen de nummers meer als korte gedichten van zangeres Kupa. Satements die hun punt snel overbrengen en dan weer maken dat ze wegkomen. Kupa heeft een gave om haar twijfels en gedachten te verpakken in hapklare refreinen, zoals op ‘Strength In My Lengs’ of op het late hoogtepunt en potentiële anthem ‘When I Was Your Age’. Vooral die laatste is een nummer overgoten met een fijn sarcastisch tintje waar iedereen die wel eens een discussie heeft gehad met iets te nostalgische ouders zich in moet kunnen vinden.

Er is ook niets veranderd aan de kracht van Kupa als zangeres en tekstschrijver. Haar aandacht is wat verschoven, van het bezingen van haar twijfels en de mogelijkheden van de jeugd is ze met haar muziek meegegroeid naar een volwassener pallet. In veel gevallen lijken de nummers op Hide And Seek op directe tegenhangers van haar nummers met Standard Fare. Grootste hit 'Suitcase', een nummer over het verlangen te reizen en de wereld te zien, wordt hier teruggehaald met het nummer Postcard, waarin Kupa juist degene is die op haar thuisbasis blijft, terwijl de wereld verkent wordt door de jongere generatie. Ze lijkt meer naar binnen gekeerd te leven dan ooit. De songs spelen zich af op het toneel van het treinstation, de bioscoop en het stadsplein. De rest van de nieuwe band is ook wat volwassener in het geluid. Zo springerig als Standard Fare kon zijn is het niet meer.

Toen Standard Fare ermee stopte was het officiële bericht dat ze er op hun hoogtepunt uit wilde stappen en niet van plan waren om langer te blijven dan ze welkom waren. Met haar nieuwe band Mammoth Penguins is Emma Kupa gewoon weer in staat die hoge noot door te zetten en is ze ook weer meer dan welkom. Onweerstaanbaar fraaie indiepop van een groep muzikanten die precies weten wat ze willen.
Recensent:Jelle Burger Artiest:Mammoth Penguins Label:Fortuna Pop!
Cover Delta Sleep - Twin Galaxies

Delta Sleep - Twin GalaxiesDelta Sleep is de fase van de diepste slaap, de fase waarbinnen de kans het...

Frahm

Nils Frahm - Music For The Motion Picture Victoria Misschien hangt er wel een poster van Beethoven boven zijn bed, en luistert...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT