RECENSIE: Various - Dylan, Cash And The Nashville Cats: A New Music City

DylanCash
recensie cijfer 2015-08-04 The Nashville Cats was een groep studiomuzikanten die in de jaren ’60 achter het geluid van vele hits zaten. Na het succes van het Bob Dylan album Blonde On Blonde ontstond er een grote interesse voor deze groep uit Nashville. Met name nummers geschreven door Bob Dylan werden veelvuldig gecovered. Het verzamelalbum Dylan, Cash & The Nashville Cats: A New Music City geeft in 36 nummers een overzicht van de beste liedjes waarop deze sessiemuzikanten speelden.

Het verrast daarbij dat ze achter een uiteenlopende reeks artiesten gestaan hebben. De middle-of-the-road blues van J.J. Cale met ‘Crazy Mama’, de rock ‘n roll van Derek & The Dominos tijdens klassieker ‘Matchbox’ en Leonard Cohen zijn verstillende folk op ‘Bird On The Wire’. Zoals het de Nashville scene beaamt staan er ook enkele countryklassiekers, waaronder het altijd sterke ‘Will The Circle Be Unbroken’, gespeeld door de Natty Gritty Dirt Band, op deze verzamelaar.

Het leukste zijn echter de minder bekende nummers. Ian & Sylvia, een Canadees folkduo, schittert met het Bob Dylan nummer ‘Wheels On Fire. Kris Kristofferson brengt op het hilarische ‘If You Don’t Like Hank Williams’ een ode aan de countrylegende. De band Area Code 615 speelt een swingend stukje blues op ‘Stone Fox Chase’.

Het overgrote deel van de nummers op Dylan, Cash & The Nashville Cats: A New Music City zullen bekend zijn voor de liefhebber van de popmuziek uit de jaren ’60. Het project biedt echter een verrassende kijk in de keuken van de popmuziek door te laten zien dat één beweging verantwoordelijk was voor dezelfde successen. Het geeft de studiomuzikanten de spotlights die ze verdienen. Hoewel The Nashville Cats voor de folk waarschijnlijk net zo belangrijk zijn geweest als Booker T & The MG’s voor de soulmuziek, lijkt hun naam in de loop der jaren weinig bekendheid te genieten. De cd geeft deze muzikanten het momentum dat ze verdienen. Aangevuld met enkele onbekende pareltjes is het project zeker de moeite van het aanschaffen waard.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Various Label:Sony BMG Music Entertainment
Cover Giorgio Moroder - Déjà-vu

Giorgio Moroder - Deja VuGeboren in Ortisei, Noord-Italië als Giovanni Giorgio Moroder, komt de...

Oosterhuis

Trijntje Oosterhuis - Walk Along Dat de release van het nieuwe album overschaduwd zou worden door haar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT