RECENSIE: Damp - Bloedstraat

Damp
recensie cijfer 2015-12-06 Deze Amsterdamse groep wordt gevormd rond zanger en tekstschrijver Teus Middag. Middag klinkt als een ruwe variant van Huub van der Lubbe. Muzikaal heeft de groep echter weinig overeenkomsten met De Dijk. Accordeoniste Mirjam Berendse en violist Vincent van Dam bepalen voor het grootste gedeelte het geluid van Damp. De teksten zijn uit het leven gegrepen en gaan vooral over het leven en de liefde. Dit pakt over het algemeen goed uit op een aantal vreselijke clichés na: ”Je voeten in het zand, samen lopen langs het strand, ik van jou en jij van mij”.

Bloedstraat verwijst naar de gelijknamige straat op de Amsterdamse Wallen waar een moord wordt gepleegd. Dit thema komt terug in de titeltrack ‘Bloedstraat Wals’. Middag heeft het schilderij geschilderd welke gebruikt is voor de cover. Het eerste album van de band bevat 18 nummers en is geproduceerd door drummer Gerrie Spaansen. Viool en accordeon hebben de overhand maar als je hier doorheen luistert valt op dat het muzikaal prima in elkaar steekt. Subtiele baslijntjes van bassist Reijnier Terpstra en het gitaarspel van Bokke Rypma dragen zeker bij aan de sound van Damp.

De eerste vier nummers zijn vrij rustige luisterliedjes. Het wat vrolijkere en iets meer uptempo ‘Deze Vrouw’ komt als een verlossing. Veel nummers zijn een wals en geschreven in een zogenaamde driekwartsmaat. Dit zorgt ervoor dat vrij veel nummers op elkaar lijken. Wat jammer is want met een paar nummers minder was Bloedstraat een betere plaat geworden. Ook hier geldt: less is more.

Spaansen laat zien een goede muzikant te zijn en verzorgt mooi drumwerk in ‘Leeftijd Van Water’. ‘Onderweg’ is een spannende en swingende song met slechts twee coupletten tekst die worden herhaald wat totaal niet storend is. De pareltjes van dit debuutalbum zijn ‘Als Het Niet Gaat’ en ‘Zwarte Lola’; het eerste wordt erg mooi opgebouwd en bevat mooie samenzang van de groepsleden; ‘Zwarte Lola’ is een uptempo zigeunernummer met geweldig vioolspel van Van Dam.

Voor de liefhebber van het Nederlandstalige levenslied en voor mensen die eens wat anders willen horen dan de gevestigde orde op de nationale radio. Al met al is Bloedstraat een goed debuutalbum geworden maar het is wel een lange zit…
Recensent:Ivo van Gool Artiest:Damp Label:Eigen Beheer
Toto

Toto - XIV “Het zijn de allerbeste muzikanten op de planeet, en ze zitten allemaal ook...

Pistoleros

Dub Pistols - The Return Of The Pistoleros De Dub Pistols zijn dankzij computergames zo'n naam die ergens een belletje...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT