RECENSIE: Evans The Death - Expect Delays

Evans The Death
recensie cijfer 2015-05-28 In een ver verleden zei Alfred Hitchcock ooit: “A good film should start with an earthquake and be followed by rising tension”. In feite kunnen we deze stelling doortrekken in muziek, want een openingsnummer op een CD kan hetzelfde effect hebben als liefde op het eerste gezicht.

Wij betwijfelen dat Evans The Death, genoemd naar de begrafenisondernemer uit het radioprogramma van Dylan Thomas, de quote van de “Master of Suspense” kent, maar ze trachten wel op hun album Expect Delays te openen met een knal.

‘Intrincic Grey’ start met een kalme intro met de fluwelen stem van zangeres Katherine Whitaker, maar draait alsnog in een handomdraai om naar stevige rock die aanleunt bij noise. Knallen doen ze. De wanorde in de nummers maakt het net goed. Hoewel, het tweede nummer ‘Terrified’ is een magere volger.

Soms lijken ze wel op de oude Band Of Skulls, maar toch hebben ze hun eigen stijl. Met nummers als ‘Idiot Button’ komen ze wel in de buurt, maar zij houden het doorgaans monotoner. Wel houden ze de gang erin want gemiddeld duren de nummers slechts drie minuten.

Titelnummer van de CD ‘Expect Delays’ brengt meer melodie dan het merendeel van de songs. De wall of sound die ze doorgaans brengen mist zeker niet aan kracht. De gitaren blazen en de drums rammen erop los. De feedback en distortion vieren hoogtij. Het zijn de kenmerken van het dromerige shoegaze, het genre dat eind jaren ’80 immens populair was en stilaan een revival krijgt. Getuige de affiche van Best Kept Secret.

Als de Londenaren met ‘Waste Of Sunshine’ en ‘Shanty’ dan toch eens voor het lichter werk gaan, krijgen we ietwat zagerige nummers voorgeschoteld. Het is een rustpauze in de CD, maar we kunnen het missen als kiespijn.
Maar niet getreurd, naar het einde toe komen ze tegemoet met wat harder werk. Er schuilt minder kracht in dan in het begin van de plaat, maar het ligt wel in de lijn van het verloop van het album zijn.

De quote van Hitchcock kennen ze wellicht niet, maar ze doen hem wel alle eer aan. Dit album is weggelegd voor een ieder die groepen als My Bloody Valentine en A Place To Bury Strangers een warm hart toedragen.
Recensent:Maarten Kreijkamp Artiest:Evans The Death Label:Fortuna Pop!
Cover Bill Wells & Aidan Moffat - The Most Important Place In The World

Bill Wells & Aidan Moffat - The Most Important Place In The WorldVoor de tweede keer slaan de Schotse Bill Wells en Aidan Moffat hun...

Cover Death And Vanilla - To Where The Wild Things Are...

Death And Vanilla - To Where The Wild Things Are Dood en vanille. Een naar begrip en een heerlijke geur of smaak. Ze staan...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT