RECENSIE: Dawn Of Midi - Dysnomia

DOM
recensie cijfer 2015-06-02 Dysnomia is een aandoening waarin je geheugen moeite heeft met het ophalen van specifieke woorden. Het wordt onmogelijk om een simpel voorwerp zoals een tafel als zodanig te benoemen. Dit is ook de titel van de nieuwe plaat van Dawn Of Midi. Dit trio hypnotiseert de luisteraar met behulp van piano, contrabas en drums. Voorheen waren zij te typeren als een jazztrio, maar gaan nu door het leven als een gestroomlijnde experimentele groep. Ondanks het feit dat ze akoestisch spelen klinken ze elektronisch. Dit komt door de onconventionele manier waarop zij de instrumenten bespelen.

Dawn Of Midi komt uit de stal van Erased Tapes. De labelgenoten hebben allemaal een ding met elkaar gemeen, ze pakken traditionele muziek op een moderne en innovatieve manier aan. De heren hebben de improvisatie, die kenmerkend is voor jazz, gelaten voor wat het is. Vervolgens kozen zij voor ritmische composities die de luisteraar in een trance brengt. De nummers zijn zo gecomponeerd dat ze vlekkeloos in elkaar overlopen. De tracks lijken hierdoor eindeloos te duren, maar met enige concentratie brengt het je in een dromerige trance.

Het trio laat elke track langzaam overgaan in het volgende stuk. Dit is zo subtiel gedaan dat het de luisteraar niet zo snel opvalt wanneer het ene nummer begint en waar het andere eindigt. Het ritme leidt de werken en brengt iets primitiefs naar boven. Ondanks het feit dat de hele schijf zorgvuldig is ingespeeld zijn er geen echt spannende momenten. De rustige sfeer van ‘lo’, het lichtelijk chaotische ‘Nix’ en zelfs het tegendraadse ritme van ‘Ijiraq’ kan de schijf niet naar een hoger niveau tillen.

Dysnomia is divers, muzikaal en origineel. De heren hebben een eigen stijl weten te creëren, maar weten geen blijvende indruk achter te laten. Om deze reden hoef je ze niet af te schrijven. Het is vakkundig, interessant en bij vlagen zelfs geniaal. Het is niet vreemd als je tijdelijk een vorm van Dysnomia ervaart bij het beluisteren van dit album. Deze plaat is een grote stap de goede richting op. De kans is groot dat ze zich op het volgende werk weten te overtreffen. Voor nu moeten ze het doen met een blauwdruk voor grootsheid.
Recensent:Frank de Jong Artiest:Dawn Of Midi Label:Erased Tapes Records / Konkurrent
Cover Mikal Cronin - MCIII

Mikal Cronin - MCIII Mikal Cronin is onder garagerockers en powerpoppers al enige tijd een...

Cover Zion Train - Land Of The Blind

Zion Train - Land Of The Blind De band Zion Train geldt al jaren als een van de topbands uit de Britse...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT