RECENSIE: Cracker - Berkely To Bakersfield

Cracker
recensie cijfer 2015-04-28 Een tiende album is een mijlpaal. Vierentwintig jaar na het ontstaan van de band Cracker kan gezegd worden dat de sleet er nog lang niet op zit. Sterker nog, de band komt met Berkeley To Bakersfield met achttien(!) nieuwe tracks. Ietwat veel denk je misschien, maar verpakt in twee, duidelijk verschillende, albums brengt Cracker met deze dubbel-cd toch wat je van een band met zoveel ervaring mag verwachten. Toepasselijk onderverdeeld in twee delen, namelijk Berkeley en Bakersfield, brengt het eerste deel de bekende sound van Cracker en neemt de band de luisteraar in het tweede deel mee in een hommage aan country. In de loop der jaren hebben de oprichters van de band, zanger David Lowery en gitarist Johnny Hickman, vaker met dit genre gespeeld. Sterker nog, een volledig album gewijd aan countrycovers kwam in 2003 al uit. Toch bleek dit voor de mannen nog niet genoeg en ging het met eigen werk aan de slag.

Het zorgt voor een groot verschil in sfeer. De nummers op deel twee, Bakersfield, zijn rustig en brengen je geen ‘honkey-tonk’ country, zoals de mannen zelf zeggen. Het maakt de muziek heel fijn om te horen, brengen je zelfs hier en daar een ballad maar is vooral heel mainstream. Het houdt het album interessant. De echte fan van de band zal zich er gelukkig mee wanen. Hoogtepunt op Bakersfield is‘Get On Down The Road’ met lekkere solo’s en met zijn vijf minuten een nummer van gemiddelde lengte. Nummers maken met deze tijdsduur is iets waar Cracker nooit moeite mee heeft gehad.

Op Berkeley zoals gezegd, de bekende sound van de band. De mix tussen garage, blues en rock past nog steeds in de tijdsgeest van nu. Tijdloos, zo kun je ook zeggen. De aanstekelijke song ‘March Of The Billionaires’ springt er wat dat betreft wel uit en doet ergens denken aan ‘In The Heat Of The Moment’ van Noel Gallagher’s High Flying Birds. Het blijft in ieder geval goed hangen. ‘You Got Yourself Into This’ en ‘El Cerrito’ zijn andere hoogtepunten van dit toch wel interessante werk. Een echte fan zal dit album blind kunnen aanschaffen, het brengt wat je verwacht van Cracker. Ze hebben kwaliteit, iets wat niet zomaar komt aanwaaien in 24 jaar. De band heeft dit al meerdere malen aangetoond, gelukkig ook nu weer.
Recensent:Stijn Baarendse Artiest:Cracker Label:Bertus
Cover Momentum - The Freak Is Alive

Momentum - The Freak Is AliveWat is dat toch met Ijsland? Amper driehonderdduizend inwoners, maar behept...

Showers

The Afterveins - Showers Er zit op de een of andere manier een grote druk op Nederlandse rockbands om...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT