RECENSIE: Dead Bronco - Penitent Man

Dead Bronco
recensie cijfer 2015-03-28 De commercie heeft ontdekt dat er weer goed geld te verdienen valt met country. Je kunt geen winkel binnenstappen of radiozender aanzetten en de tot popiconen gekroonde countrysterren van deze wereld komen je tegemoet. Dus mocht je op dit moment bewust op zoek zijn naar succes, zet een hoed op en tokkel wat op je gitaar.

Maar je kunt natuurlijk ook gewoon doen waar je zin in hebt en per ongeluk zo ver komen dat zelfs de BBC je ontdekt. Zo gaat het verhaal van de Spaanse band Dead Bronco. De bandleden ontmoetten elkaar bij toeval in de lokale scene, letterlijk op straat. Waar ze aanvankelijk in de lokale bars voor gratis bier speelden, toch het belangrijkste goedje waar je het als muzikant voor doet, werden ze een veelgevraagde band die niet meer zonder naam door kon.

De muziek die ze maken? Country en western, vermengd met punk, rockabilly, folk, hotjazz en swing. Zelf noemen ze het ”Broncobilly”. Hoe je het ook noemt, een album met twaalf Engelstalige outlaw-countrynummers door een vijftal Spanjaarden is door de combinatie eigenlijk al reden genoeg om Penitent Man een luisterbeurt te gunnen.

De BBC schreef naar aanleiding van het debuutalbum In Hell(2013):”You can almost feel the dust in the air and the heat of the sun….” en dat gaat ook zeker op voor Penitent Man.
De muziek van het vijftal is broeierig, vuig, duister en schuurt als de zandkorrels tussen je tenen of andere plaatsen waar je het liever niet hebt. Uptempo opener ‘Liberation Of A Married Man’ laat weinig te raden over, deze door het huwelijk geketende man moet nodig eens van bil. De, compleet met cowboy-jodel en slidegitaar gebrachte, westernsong ‘The Ballad Of Tommy Boy’ laat meteen de teugels wat vieren. Om vervolgens een grote lach te verzorgen met het wederom uptempo ‘Stupid Man’. De zanger klinkt hier alsof Randy Marsh uit Southpark een stampende westernkraker uit zijn tenen perst.

Juist door de combinatie van de verschillende genres blijven songs als de vrij standaard blues van ‘Highway Blues’ leuk. Toch zijn het vooral de uptempo songs die het beste uit de verf komen. Zo`n song als ‘Freight Train’ of de titeltrack zal het live ongetwijfeld goed doen onder de liefhebbers van rockabilly en punk.

Penitent Man is een zeer gevarieerd album waar de country, maar vooral de western met zijn gitaartokkel, slidegitaar en knauwerige zang voor de rode draad zorgen. De vermenging met blues, rockabilly, punk en swing zorgen ervoor dat de liedjes altijd de spanning weten vast te houden. Een vermakelijke, meer dan degelijke prestatie van deze Spaanse cowboys.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Dead Bronco Label:Eigen Beheer
Cover Janne Schra - PONZO

Janne Schra - PONZOBewijzen in eigen land hoeft niet meer. Haar ster fonkelt al aan de hemel....

EB

Enge Buren - Ik Wil Alles ”Ik heb zo`n trek in een pizza Calzone, nee ik hoef geen gewone” . Als je de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT